Vijesti

SARAJEVO: ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH KOMŠIĆ PRISUSTVOVAO OBILJEŽAVANJU SVJETSKOG DANA SVJESNOSTI O AUTIZMU


SARAJEVO, 2. APRILA (ONASA) – Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je, na poziv uposlenika dječijeg vrtića “More nade“ Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor“ u Sarajevu, prisustvovao obilježavanju svjetskog Dana svjesnosti o autizmu.
Aktivnostima organiziranim tim povodom prisustvovali su roditelji i njihova djeca koja se godinama bore sa autizmom, kao i studenti Pedagoškog fakulteta u Sarajevu – Odsjek Edukacija i rehabilitacija.
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je tokom razgovara sa roditeljima istakao važnost dugoročnog sistemskog rješenja problema s kojim se susreću roditelji djece sa autizmom. Istakao je da je autizam stanje koje zahtijeva razumijevanje, podršku i inkluziju.Kroz aktivnosti poput današnjeg događaja, potičemo svijest o potrebama osoba s autizmom kazao je član PBiH Komšić.
Naglasio je važnost promoviranja inkluzivnog društva koje poštuje različitosti . Posebno je istakao neophodost osiguravanja kontinuiranih i adekvatnih finansijskih sredstava kako bi se olakšalo roditeljima djece sa autizmom, kao i ustanovama koje skrbe o njima. Na kraju je poručio da će nastaviti aktivnosti na stvaranju okruženja u kojem bi se svaka osoba osjećala uvaženo i koja bi bila podržana od cjelokupnog društva.