Vijesti

U DOMU ORUŽANIH SNAGA BIH UPRILIČEN PRIJEM U POVODU 75. GODIŠNJICE NATO-A I 20. GODIŠNJICE PARTNERSTVA BIH SA NATO-OM


SARAJEVO, 2. APRILA (ONASA) – Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenici ministra Slaven Galić i Aleksandar Goganović prisustvovali su 2. aprila 2024. godine u Domu Oružanih snaga BiH prijemu u povodu obilježavanja 75. godišnjice NATO saveza, ujedno i 20. godišnjice partnerstva Bosne i Hercegovine sa NATO-om.
Svečanosti, čiji je domaćin bila komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, između ostalih, su prisustvovali i načelnik Zajedničkog štaba generalmajor Gojko Knežević sa zamjenicima brigadnim generalima Tomom Kolendom i Mirsadom Ahmićem, komandant EUFOR-a generalmajor László Sticz, ambasadori NATO zemalja te vojno-diplomatski predstavnici u BiH.
U obraćanju prisutnima, ministar Helez je poručio da se NATO u posljednje 74. godine razvio u najjači vojno politički savez te da i Bosna i Hercegovina, u cilju zaštite mira, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, teži ka članstvu u NATO savez.
Obilježavajući 20 godina saradnje Bosne i Hercegovine i NATO saveza, ministar Helez je naglasio da su „Oružane snage BiH napravile veliki iskorak u profesionalnom razvoju i izgradnji kompetencija, zahvaljujući programima edukacije, obuke i vježbi koje nam je ponudio NATO.“
Također, ministar Helez se zahvalio NATO savezu koji pruža podršku u jačanju odbrambeno-sigurnosnog sistema BiH, te poručio da cjelokupna podrška NATO-a prema Bosni i Hercegovini jasno dokazuje da je ona dio NATO porodice.
„Trenutno je naša zemlja u Akcionom planu za članstvo što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo“, rekao je Helez te izrazio nadu da će „Bosna i Hercegovina, nakon pristupanja Švedske NATO savezu, biti sljedeća punopravna članica“, zaključio je ministar Helez.
Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha poručila je da se NATO i danas vodi idealima slobode, demokratije i vladavine prava. „I dalje dijelimo temeljno uvjerenje da smo zajedno jači, sigurniji i prosperitetniji, bilo kao saveznici ili kao partneri. Za nas ovdje u BiH to partnerstvo se i dalje produbljuje“, poručila je McGaha. Na kraju se zahvalila svima koji su u posljednjih 20 godina doprinijeli da Bosna i Hercegovina bude mjesto za bolji i sigurniji život građana Bosne i Hercegovine.