Vijesti

OTS: GLOBALNI POSLOVNI FORUM ASOCIJACIJE SVETSKIH TRGOVINSKIH CENTARA UGOSTIO 300 LIDERA IZ CELOG SVETA U BENGALURUU


BANGALORE, 2. APRILA (ONASA – OTS) – Asocijacija svetskih trgovinskih centara® (WTCA®) – međunarodna trgovinska organizacija koja povezuje preko 300 lokacija Svetskih trgovinskih centara® (WTC®) u blizu 100 zemalja – i Svetski trgovinski centar Bengaluru sa uspehom su organizovali 54. godišnji WTCA Globalni poslovni forum (GBF) u Bengaluruu u Indiji.
Ovaj petodnevni događaj održan od 3. do 6. marta je okupio WTCA članice, međunarodne poslovne delegate i lokalne indijske poslovne delegate, lidere iz sveta biznisa, vlada, naučne zajednice i međunarodne zajednice koji su imali priliku da čuju obraćanja najviših zvaničnika savezne države Karnataka i ključnih eksperata iz celog sveta, učestvuju u razgovorima o tekućim kretanjima u oblastima AI, agrotehnologije i nekretnina i upoznaju se sa ekonomskim razvojem Indije.
Blizu 300 učesnika iz 36 zemalja i teritorija i 105 WTC članica se okupilo da stekne uvid u poslovne prilike u Bengaluruu, Karnataki i širom Indije, kao i da ostvari nove globalne poslovne veze.
WTCA GBF 2024 je bio prvi susret u Bengaluruu od uvođenja novog formata koji je dodatno osnažio osnovnu WTCA misiju, „Povezivanje kompanija na globalnom nivou“, i zabeležio je rekordno prisustvo WTCA članica na godišnjem skupu još od 2017. godine.
U okviru centralne teme „Jačanje napretka putem inovacija i saradnje”, na GBF-u su zamenik glavnog ministra Karnatake D.K. Šivakumar i M.B. Patil, ministar velikih i srednjih industrija i razvoja infrastrukture, govorili o ekonomskom razvoju Indije, potencijalu za rast i poslovnim prilikama, posebno u saveznoj državi Karnataka kao šestoj po veličini državi u Indiji koja planira da do 2032. godine postane ekonomija vredna milijardu dolara na osnovu stope održivog rata od 18 odsto. D.K. Šivakumar je u pozdravnom govoru istakao da veza Bengalurua sa Asocijacijom svetskih trgovinskih centara simboliše trajno nasleđe izvrsnosti i dostignuća i dodao da će GBF okupiti učesnike da zajedno rade i razmišljaju i posete važna mesta u Karnataki kako bi stekli uvid u mogućnosti za jačanje svog poslovanja.
Među ostalim istaknutim govornicima su bili M.R. Džaišankar, izvršni predsednik Brigade Group-e, koji je u uvodnom obraćanju sa Džonom E. Druom, predsednikom Upravnog odbora WTCA, učesnicima poželeo dobrodošlicu u Karnataku, poznatu kao „jedna država, mnogo svetova“ na ovom prvoklasnom godišnjem skupu.
U partnerstvu sa Privrednom komorom Bengalurua (BCIC), ovaj događaj je ponudio usluge B2B povezivanja na licu mesta, sa preko 300 dogovorenih B2B sastanaka za upoznavanje delegata sa poslovnim prilikama u Karnataki i širom međunarodnog tržišta.
„Ovogodišnji GBF je uspešno spojio WTCA članice širom sveta sa lokalnim indijskim kompanijama, ističući našu posvećenost uspostavljanju međusobno povezanih poslovnih mreža po celom svetu. Izabrali smo Bengaluru za domaćina prvog GBF skupa u novom formatu, jer smo se više fokusirali na B2B povezivanje i sprovođenje nove inicijative za jačanje poslovnih veza koje inače ostvarujemo tokom svojih godišnjih skupova. BCIC kao parter je obezbedio kvalitetne lokalne indijske poslovne delegate sa kojima su se naši učesnici povezali“, izjavio je Dru.
„GBF je istakao našu posvećenost promovisanju mogućnosti međunarodnog investiranja u Indiji i pokrenuo značajne poslovne odnose. Iz prve ruke smo videlu snagu Indije kao treće najveće zemlje po kupovnoj moći u svetu, a naše članice sada koriste nove veze koje su uspostavile da bi pronašle načine za podsticanje prosperiteta i inovacija između svojih regiona i Indije. Nakon ovog GBF skupa smo sigurni da je ovo pravi region za ulaganje za kompanije i rast našeg članstva u kontekstu širenja Asocijacije.“
„Čast nam je što smo ugostili veliki broj istaknutih lidera iz celog sveta i predstavili široki ljudski potencijal, rastući sektor inovacija i gostoprimstvo svetske klase Bengalurua“, izjavio je Vinit Verma, novi član Upravnog odbora WTCA i generalni direktor Svetskog trgovinskog centra Bengaluru, Čenaj i Koči.
„Indija teži da bude globalni proizvodni centar koji privlači brojne globalne kompanije da ovde ulažu i radujemo se negovanju novih odnosa i jačanju strateških partnerstava sa učesnicima ovogodišnjeg GBF skupa.“
Evropske članice u okviru WTCA imaju ključnu ulogu u globalnoj mreži, što potvrđuje i priznanje za WTC Hag/Roterdam na GBF skupu za njihove napore na polju održivog razvoja.
Osvajanjem 3. dvogodišnje titule šampiona za održivost i podršku za 17 Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, evropske članice su lideri u stvaranju ekološki prihvatljivijih kompanija.
Pored toga, WTC Lisabon je osvojio titulu šampiona kao „Regionalna članica godine“ za Evropu, za uspešno organizovanje evropskog regionalnog sastanka, predstavljanje WTCA u Kini u cilju daljeg povezivanja i podršku u vođenju WTCA kao istaknute organizacije za ulaganje u nekretnine i poslovne klubove.
Ovo priznanje ističe značaj evropskih članica u ostvarivanju ciljeva i misije WTCA na globalnom nivou. Evropske članice su na čelu inovacija, održivosti i saradnje u okviru WTCA mreže.
„GBF je savršena prilika i platforma za postojeće i nove evropske WTCA članice da se upoznaju i povežu sa drugim članicama iz celog sveta, razmene najnovije informacije o gorućim temama u sektoru, iskoriste mogućnosti umrežavanja sa liderima u razvoju sektora i otkriju nove poslovne prilike u različitim industrijskim granama. I to sve na jednom mestu – u okviru jedinstvene globalne WTCA zajednice! Naša globalna misija je sada značajnija nego ikad, jer buduće WTCA članice koje nam se pridruže u narednoj deceniji mogu da računaju na jedinstvene usluge koje mogu da im pomognu da uđu na svetska tržišta i razvijaju svoje poslovanje rekordnom brzinom“, izjavila je Danica Milovanović, lider poslovnog razvoja WTCA za Evropu.
WTCA GBF 2024 je završen svečanim proglašenjem domaćina naredne godine. 55. godišnji WTCA GBF će biti održan u Marseju u Francuskoj od 6. do 9, aprila 2025, a domaćin će biti WTC Marsej.