Vijesti

SARAJEVO: FESTIVAL ART & LIGHT OTVOREN SVJETLOSNIM PERFORMANSOM




SARAJEVO, 30. DECEMBAR (ONASA) – Nakon otvaranje u Radićevoj ulici, festival se nastavlja na Trgu Susan Sontag interaktivnim 3d mappingom Pixel designa iz Dubrovnika.
Svjetlosnim performansom u sarajevskoj Radićevoj ulici otvoren je drugi Art&Light festival, svojevrsna pozornica na otvorenom na kojoj umjetnici izražavaju svoju kreativnost kroz svjetlost.
Jedna instalacija Festivala posvećena je Husinskom rudaru. Riječ je o skulpturi i pratećem performansu “Husinski rudar: Moja prošlost je vaša budućnost” autora Branka Šimića.
Direktorica Art&Light festivala Edina Selesković kazala je da je riječ o djelu koje je urađeno u partnerstvu s KRASS Kultur crash festivalom iz Hamburga i Muzeja Istočne Bosne Tuzla.
Govoreći o simbolici ove instalacije, Selesković je kazala da je riječ o simbolu otpora, simbolu borbe protiv nepravde, te da je na neki način iz istorije doveden u sadašnjost.
Istakla je također da je ove godine Art&Light festival, koji će trajati do 2. januara, drugačiji od prošlogodišnjeg zato što su u Sarajevo ovaj put stigle instalacije iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije.
Tako su “Ljuljačke u oblacima“ poklon festivala Svjetla Zagreba koji je najveći festival ove vrste u našoj regiji. Tu je i postavka/instalacija koju su kreirali studenti Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo i slovenački umjetnik Matej Bizovičar, koji je došao s Festivala “Svjetlosne gerile“ u Ljubljani.
Studenti sarajevske Akademije likovnih umjetnosti predstavili su se i sa instalacijama “Kolo“ i “Mustra“.
-Većina instalacija je interaktivna i ja se nadam da će publika uživati – kazala je Selesković, naglasivši da je cilj povezati mlade bh. umjetnike s umjetnicima iz svijeta.
Nakon otvaranje u Radićevoj ulici, festival se nastavlja na Trgu Susan Sontag interaktivnim 3d mappingom Pixel designa iz Dubrovnika. (kraj)