Vijesti

AMERIČKI AMBASADOR MURPHY UPUTIO PORUKU GRAĐANIMA BIH : SAD SU I DALJE POSVEĆENE STABILNOSTI I SIGURNOSTI




SARAJEVO, 30. DECEMBAR (ONASA) – Ambasador SAD u BiH Michael Murphy čestitao je građanima BiH nadolazeće praznike.
– Želim vam svima sretne i mirne praznike dok provodite vrijeme i slavite Novu godinu sa svojom porodicom, prijateljima i najdražima. Ako se osvrnemo na 2023. godinu jasno je da se BiH suočava sa brojnim izazovima: porastom autoritarizma i secesionističke retorike u RS, političkim podjelama koje ne dozvoljavaju Vladi FBiH da ostvari svoj puni potencijal, napadima na državne institucije i endemskom korupcijom koja nastavlja podrivati demokratiju i privredu u BiH, istakao je Murphy.
Dodao je da umjesto da rade na rješavanju problema, mnogi politički lideri čak i pogoršavaju situaciju neodgovornom i zapaljivom retorikom i nacionalističkim političkim zahtjevima koji su potpuna suprotnost mirnoj, prosperitetnoj i demokratskoj BiH.
– Time se stvara atmosfera nesigurnosti i napetosti. U suočavanju s ovim izazovima, želim vas uvjeriti da su SAD i dalje posvećene osiguranju stabilnosti i sigurnosti u BiH i podršci njenoj budućnosti kao mirne, demokratske i prosperitetne zemlje čvrsto usidrene u euroatlantsku zajednicu zemalja. Posvećeni smo i dalje teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH. Naša je politika da garantujemo provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH koji jasno definiše BiH ka nezavisnu i suverenu državu koja se sastoji od dva entiteta i u kojoj žive tri konstitutivna naroda i Ostali, kazao je.
Naglasio je da je to uvijek bila njihova politika i nastavlja biti.
– Na kraju, želim svim građanima BiH – Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i Ostalima – sve najljepše u novogodišnjoj noći. Nadam se da ste svi u prilici da slavite sa porodicom i prijateljima jer te su veze najvažnije, ne samo za ovaj vikend, nego u životu. Sretna ti Nova godina, BiH, zaključio je. (kraj)