Vijesti

VIŠEGRAD: MINISTAR ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE BIH HURTIĆ POZVAO MUP RS I TUŽILAŠTVO DA POSEBNO SHVATE NAPAD NA STARIJI BRAČNI PAR FADILA I AJŠU MEMIŠEVIĆVIŠEGRAD, 27. MARTA (ONASA) – Nakon što je Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičeni za napad na stariji bračni par Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten na slobodu, javnosti se obratio i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosnu i Hercegovinu Sevlid Hurtić, poručivši da postoji nekoliko nejasnih informacija o osumnjičenom kao i to da se počinilac mora privesti pravdi.
Hurtić je na početku pozvao MUP Republike Srpske i nadležno tužilaštvo da posebno shvate ovaj problem.
“Da shvate ljude koji žive na svojoj grudi bez obzira koje nacionalnosti da se mora izgrednik privesti i da se ovaj slučaj zaključi tako što će ako Bog da ostati dugo iza rešetaka. Ako je to osoba o kojoj se priča, meni su malo kontradiktorne informacije koje sam dobio, a to je da je on prije nekoliko dana završio obuku za vozački, prošao i ljekarski, a sada se neko vadi na to da on ima epilepsiju i da pije lijekove te da je čak pao i na poligrafu. Još jednom molim Tužilaštvo da do kraja izguramo ovaj slučaj da bi u svim krajevima BiH ljudi živjeli normalno i bavili se svojim problemima”, kazao je Hurtić.
Mladen Đurević, načelnik Općine Višegrad rekao je da Bošnjaci na ovom području nemaju ovakvih problema te da je riječ o izuzetku.
“Ponavljam, u ovom slučaju ne dovodim u pitanje nacionalnu osnovu. Potpredsjednik Skupštine Višegrada je iz reda Bošnjaka, svakodnevno smo u komunikaciji, ja sam inače geodeta po struci tako da sam sva ta sela obišao i sve te ljude lično poznajem. Nikakvih problema nema ovdje u našoj općini i ja ovo stvarno ne bih generalisao. Ovo je jedinstven slučaj i vjerujem da se ovo više neće ponavljati u narednom periodu. Bošnjaci su uvijek dobrodošli u Višegradu, žive na svojim imanjima. Pozivamo organe da riješe ovaj slučaj i da se oni koji su to počinili privedu pravdi”, naveo je Đurević.
Pozvao je na mir, toleranciju i normalan suživot.
“U toku je i praznik Bošnjaka koji zajedno trebamo proslaviti u miru prije svega, a ostalo će sve biti kao što je i do sada”, poručio je Đurević.