Vijesti

ZELENE STRANKE ZAPADNOG BALKANA UDRUŽENE U IZGRADNJI 100 GODINA MIRA NA BALKANU




SARAJEVO, 26. MARTA (ONASA) – Vođeni idejom o stabilnosti i sigurnosti kao preduslovima za ekonomski razvoj, borbu protiv korupcije I vladavninu prava zelene političke stranke Zapadnog Balkana su potpisale Deklaraciju o uspostavi Platforme kojom su se obavezale na izgradnju trajnog mira na Balkanu.
Potpisivanjem deklaracije potpisnici daju obećanje da će zajedno raditi na održavanju 100 godina mira na Balkanu, da bi budućim generacijama omogućili ostanak na ovim prostorima, bez stalno prisutnog osjećaja nesigurnosti života i rada u regiji.
Maja Moračanin, predsjednica DOM, Sjeverna Makedonija kaže: “Naše rijeke i zrak koji dišemo ne poznaju granice. Takođe, ekološki kriminal ne poznaje granice. Uvijek iza zagađenja i uništavanja prirode stoje koruptivne radnje. Zagađenje zraka na Balkanu, regionalni je problem i samo regionalnim pristupom ga možemo i riješiti. Zato je važno da udružimo snage u zaštiti životne sredine, a time i osnovnih ljudskih prava.”
“Očuvanje mira je preduslov za sve druge ciljeve koje zemlje načeg regiona treba sebi da postave. Zato danas u Sarajevu potpisujemo ovu deklaraciju mira. Mislimo da cijeli region treba zajedno sa se pridruži EU. Da dvadeset miliona ljudi može slobodno da se kreće, školuje i posluje bez ograničenja. I da se oko toga dogovrimo međusobno i sa EU. Evo, mi Zeleni smo se dogovorili. Znači, moguće je!” rekao je Nebojša Zelenovič, kopredsjednik stranke Zajedno.
Smartamo da će taj put, uz jasnu, nedvosmislenu i vremenski oročenu perspektivu punopravnog članstva u EU vratiti građanima nadu da je dobar život na ovim načim prostorima moguć.
“Vrijeme je da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke. Narodi Balkana su zaslužili da žive i rade u miru i uživaju u prirodnim bogatstvima svoje regije. Dogovorili smo se da ćemo raditi na održavanju mira i stabilnosti i zato danas izlazimo sa “obećanjem za 100 godina mira na Zapadnom Balkanu”. Također smo identificirali izvore korupcije i zato ćemo se zalagati da se korupcija onemogući u njenim temeljima. Dosta je eksploatacije prirodnih resursa, zloupotrebe javnih preduzeća i lošeg raspolaganjem budžetskim sredstvima.” naglasila je Amna Popovac, kopresjedatelj Hoćemo.
Za Zelene stranke posebno je značajan rad kroz društveni aktivizam. Zato ćemo danas posjetiti Višegrad da skrenemo pažnju na važnost rješavanja problema nagomilanog otpada koji rijeka Drina donosi iz tri države u Višegrad u Bosnu i Hercegovinu. Tamo ćemo dati podršku aktivistima na Drini kako bi smo što prije riješili ovaj problem.
Potpisnici Deklaracije, Zelene stranke Zpadnog Balkana: Albanian Green Party (Albanija), ORAH (Hrvatska), Zajedno (Srbija), URA (Crna Gora), DOM (Sjeverna Makedonija), HOĆEMO (Bosna i Hercegovina).(kraj)