Vijesti

ROTIMLJE: DANAS GODIŠNJICA POGIBIJE PREDSJEDNIKA MAKEDONIJE BORISA TRAJKOVSKOG



MOSTAR, 26. FEBRUARA (ONASA) – Danas se navršava 19 godina od smrti bivšeg predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog, koji je tragično stradao u padu aviona na Matića brdu između Stoca i Mostara.
Trajkovski je tog 26. februara 2004. putovao na Međunarodnu investicijsku konferenciju koja je trebalo da bude održana u Mostaru.
Osim njega, stradalo je i šest ostalih članova posade.
Povodom godišnjice, delegacije će i danas na mjestu nesreće položiti cvijeće i odati počast Trajkovskom i ostalim stradalim.
Avion u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. na području Rotimlje između Mostara i Stoca.
Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, najprije je zaključila da je uzrok pada aviona bila proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, a koja je dovela do toga da avion udari u brdo.
Kasnije je zaključeno i da su piloti počinili sedam kobnih pogrešaka.
Tužilaštvo BiH nikoga nije optužilo za nesreću kod Mostara. (kraj)