Vijesti

IGOR STOJANOVIĆ: POŠTOVANJE I ČUVANJE SVIH VJERA I NACIJA KOJE SU ČINILE BIH HILJADAMA GODINA JE PATRIOTSKA OBAVEZA



SARAJEVO, 26. FEBRUARA (ONASA) – Kandidat za predsjednika ili potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i član novoizabranog rukovodstva FBiH, Igor Stojanović, odgovorio je Islamskoj zajednici na tvrdnje da je islamofob.
“Moja reakcija se odnosila na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da dok su pune džamije biće i Bosna jaka. Ovom odrednicom isključene su mnoge patriote koje poznajem, pa i ja. Moje poruke za cilj imaju ukazati na pojavu da se vjera pokušava nametnuti kao uslov za patriotizam. Što ne može biti naša odrednica”, poručio je Stojanović
Dalje je kazao da se zalaže za religioznu neutralnost državnih institucija i jednaka prava svih njenih naroda i vjeroispovjesti.
“Sloboda ispovijedanja vjere je individualni odabir i ne smije nikoga ugrožavati, a nažalost dnevno svjedočim zloupotrebi vjere za ostvarivanje političkih ciljeva. Osim toga, poznajem mnogo Bošnjaka patriota koji nisu vjernici. I mnogo patriota koji su katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti. Kao i ateista i agnostika koji vole svoju domovinu i rade na njenom jačanju svakodnevno. Zanemariti ih u okruženju nacionalizama koji nas okružuju je nepošteno i slabi našu Bosanskohercegovačku snagu”, navodi Stojanović.
Kandidat za (pot)predsjednika FBiH tvrdi da s moralnim i duhovnim vrijednostima Islama nikada nije imao problem.
“Moje kritike se odnose na političke stavove SDA, a ne Bošnjaka muslimana. Praveći od mene islamofoba koji živi sa muslimanima cijeli život u Sarajevu, uključujući i najteže godine, postavlja se pitanje ko je dovoljno dobar za suživot u ovako izmiješanoj zemlji za Islamsku zajednicu”, navodi Stojanović.
Na kraju je dodao da poštovanje i čuvanje svih vjera i nacija koje su činile Bosnu i Hercegovinu hiljadama godina, za njega je patriotska obaveza i nikad je neće dovoditi u pitanje.
“Moja domovina je u mojim očima otvorena za sve koji je poštuju i vole”, zaključio je Igor Stojanović.(kraj)