Vijesti

DODIK: RS NEĆE PREKINUTI DOBRE ODNOSE SA RUSIJOM, ŽELIMO DA ONI BUDU JOŠ BOLJI



BANJALUKA, 26. FEBRUARA (ONASA) – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da se RS ne svrstava na bilo čiju stranu u sukobu u Ukrajini i htjela bi taj sukob prestane odmah, ali to ne zavisi od nje.
“Uprkos brojnim pritiscima, nećemo prekinuti naše dobre odnose s Rusijom. Želimo da oni budu još bolji”, napisao je Dodik na “Instagramu”.
Dodik je napomenuo da BiH nije proglašena neprijateljem Rusije samo zato što je politika RS bila konstruktivna i toga, kako navodi, treba da budu svjesni svi i u Federaciji BiH koji su na račun te politike ostvarili korist koja se ogleda u nižim cijenama gasa.
Sumirajući prethodnu sedmicu, Dodik je naveo da je na sastanku sa predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem razgovarano o tome da je u BiH potrebno rješavati pitanja u vezi sa kojima postoji saglasnost.
“Ponovio sam da treba naglasiti da je BiH pregovaračka strana na putu ka EU, a ne podanička i da je Republika Srpska protiv članstva u NATO”, naveo je Dodik.
Predsjednik RS je podsjetio da je na sastanku sa delegacijom DEMOS-a, koju je predvodio Nedeljko Čubrilović, bilo riječi o aktuelnim pitanjima u RS, ali i o zajedničkom nastupu na nivou BiH.
“Na početku sedmice s velikim zadovoljstvom sam upriličio prijem u Palati Republike za pripadnike tima za traganje i spasavanje iz ruševina Republičke uprave civilne zaštite”, naveo je Dodik.
On je dodao da je pripadnicima tima zahvalio na ogromnoj hrabrosti koju su pokazali i što su sve u Republici Srpskoj učinili ponosnim učestvujući u humanoj misiji u Turskoj nakon razornog zemljotresa.
Dodik je podsjetio da je protekle sedmice razgovarao i sa potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem, da se u četvrtak sastao s predsjednikom Bokserskog saveza Srbije Nenadom Borovčaninom.
Predsjednik RS je naveo da je prisustvovao i potpisivanju ugovora o gradnji autoputa Brčko-Bijeljina i izrazio zahvalnost konzorcijumu kineskih kompanija što je spreman da sarađuje sa RS. (kraj)