Vijesti

TUŽILAŠTVO BIH: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV LUČAREVIĆA ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA I RATNIH ZAROBLJENIKA

SARAJEVO, 28. NOVEMBRA (ONASA) – Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Kerima Lučarević, rođenog 1958. godine u Sarajevu, državljanina BiH, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.
Optuženi se tereti da je, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba, između dijelova bivše JNA i TO R BiH na području Sarajeva, u vremenskom periodu od 03.05. do polovine maja 1992. godine, u okviru svojih ovlaštenja, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.
Optuženi se tereti da, dana 02.05.1992. godine nakon što je izvršen napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, u svojstvu komandanta Vojne policije, nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, spriječi fizičko i psihičko zlostavljvanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršioce ovih djela.
Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se i na događaje od 03.05.1992. godine, koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u prostorijama FIS-a, Štaba TO R BiH u zgradi Predsjedništva R BiH i petom spratu Centralnog zatvora.
Optuženi se tereti da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173., ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika iz člana 174., ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175., te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja iz člana 177., a sve u vezi sa članom 180. KZ-a BiH.
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.