Vijesti

PREDSJEDNIK HDZ DRAGAN ČOVIĆ: OVO JE JEDNA NOVA PORUKA ZA BIH I NOVO OHRABRENJE, DA POKUŠAMO SAMI RJEŠAVATI PROBLEME DOGOVOROM

SARAJEVO, 29. NOVEMBRA (ONASA) – Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon potpisivanja sporazuma Osmorke i HDZ-a rekao je novinarima da je ovo posebno bitan iskorka za sve u Bosni i Hercegovini.
“Potpisali smo sporazum na svim razinama vlasti u naredne četiri godine. Sporazum koji otvara novu dimenziju ponašanja u politici i političke kulture kako bi otvorili evropsku perspektivu BiH, stabilizirali tokove i osigurali pravno djelovanje institucija BiH. Kroz tri paketa pitanja, posebno mjesto ima socijalna pravda i ekonomija”, naveo je Čović i dodao da nakon dugo godina može reći da postoji koalicija.
“Ono što nismo imali posljednje četiri godine, to se i vidjelo. Ovo je izuzetan trenutak što sam rekao jutros i evropskom komesaru Oliveru Varhelyju. Pomjerili smo potpisivanje s 25. novembra Dana državnosti BiH zbog dolaska komesara da bi i njemu uručili sporazum koji daje novu dimenziju BiH”, kaže Čović.
Naglašava da je cilj da do kraja godine imamo i izvršnu i zakonodavnu vlast na nivou Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.
“Tada možemo očekivati i kandidatski status BiH za članstvo u EU. Ovo je za nas povijesni trenutak. Sve nas pozivam da predano razradimo sve detalje što trebaju biti nositelji izvršne vlasti. Ovo je jedna nova poruka za BiH, novo ohrabrenje, da pokušamo sami rješavati probleme dogovorom, da probleme ostavimo za sutra a ne za prekosutra… Tom dinamikom znat ćemo šta radimo. Jedan od prvih prioriteta je euroatlantska perspektiva”, kazao je.
Čović kaže da on može garantovati da će stranke okupljene oko HDZ-a i HNS-a učiniti sve da predano rade na realizaciji dokumenta u cijelini, bez uvjetovanja i prolongiranja.
“Konačno da nakon 20 godina usvojimo budžete na nivou BiH i FBiH u ovoj kalendarskoj godini za narednu”, zaključio je Čović i dodao da je siguran da će SNSD biti treći partner u vlasti na nivou BiH, a da se o pozicijama još nije razgovaralo.
“Nakon konstiturajućih sjednica ćemo se naći i početi razgovarati o sadržaju dokumenta i kako ga implementirati, a i o pozicijama na najbolji način da ovo sprovedemo, a ne da prosto podijelimo fotelje”, kazao je Čović.