Vijesti

DJEČIJI SAJAM: REKORDNA POSJEĆENOST PRVOG DANA





SARAJEVO, 20. NOVEMBRA (ONASA) – Završen je prvi dan najvećeg festivala za djecu i porodicu u BiH, a koji se održava pod počasnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta KS, u Dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu, 19. i 20. novembra. Ambasador sajma Amel Tuka, ministar Kulture i sporta KS Samir Avdić, direktorica Transfuzijskog zavoda FBiH prim. Dr. Aida Đozo i Maja Graholski, direktorica sajma u pratnji mališana Basics škole otvorili su 7. Dječiji sajam.
Tokom cijelog dana u sklopu festivalskog programa sajma, nastupilo je više od 1000 mališana, koji su svojom, pjesmom, plesom, sportskim prezentacijama i mnogim drugim sadržajima predstavili svoje talente i vještine a svi zajedno su više puta plesali s maskotama uz himnu sajma, „Kao ti ja“.
U sklopu ovogodišnjie akcije „Trči, vježbaj, budi jak“, na sajmu su bile dostupne mnoge sportske aktivnosti za djecu od kojih je naposjećeniji bio poligon s preprekama Sportlanda, te štand OC Jahorina gdje su se mališani učili osnovama skijanja.
Djeca su tokom cijelog dana bojala, crtala, igrala se, degustirala razne proizvode iosvajala nagrade na štandovima više od 40 izlagača. Najposjećeniji su bili štandovi dm-a i Becutana gdje su mame mogle premotati ili dojiti bebu u intimnom okruženju, a djeca se družiti s klaunom i maskotama te se igrati. Na štandu Dukata, mališani su mogli crtati i popiti Čokoladno mlijeko, a na Violetinom kupiti proizvode po posebim sajamskim cijenama te dobiti lijepe poklone. Po prvi put u BiH na sajmu se predstavio brend organskih proizvoda za djecu Organix, ali i Mepal i Twistshake koji je za roditelje pripremio popuste do 70%, a za mališane poklone. Mlinar se pobrinuo da niko ne bude gladan a Jana je osigurala vodu za svu djecu.
Do 15.00 sati na sajmu je prikupljeno 27 doza krvi na štandu Transfuziloškog zavoda, a prvi dan sajam je posjetilo gotovo 12.000 posjetioca.
Najposjećeniji štand bio je MUP-a KS gdje su djeca imala priliku slikati se u službenom policijskom vozilu i na motoru, te se družiti sa specijalcima i upoznati se s njihovom opremom te se u njoj slikati. Jedna od djeci najzanimljiviji maskota bila je Čistunko KJPK Rad, a Javna vatrogasna postrojba je djeci prezentirala vatrogasnu opremu i vozilo. (kraj)