Vijesti

USAID TURIZAM PROJEKT PODRŽAO VODIČ ZA ZAŠTITU ZANATSKIH PROIZVODA U BIHSARAJEVO, 19. APRILA (ONASA) – Bosanskohercegovačke zanatlije sada mogu zaštititi svoje proizvode od krađe intelektualnog vlasništva uz pomoć novog registra koji je pripremio Institut za intelektualno vlasništvo uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).   
  USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) je s Institutom radio na razvijanju registra koji će zanatlijama omogućiti zaštitu svojih proizvoda kroz jedan ili više oblika intelektualnog vlasništva, kao što su patent, industrijski dizajn, žig ili zaštita oznake geografskog porijekla.
  “Krađa intelektualnog vlasništva je globalni problem koji nanosi štetu stvaraocima – velikim i malim, komercijalnim i privatnim”, kazala je Courtney Chubb, direktorica misije USAID-a u BiH. “Ovaj registar predstavlja ozbiljnu inovaciju za one sektore bh. privrede koje pokreće dizajn zaštićen kao intelektualno vlasništvo.”
  USAID-ov projekt Turizam predstavio je ideju registra Institutu i radio je na njegovoj pripremi, s krajnjim ciljem povećanja broja zaštićenih proizvoda na tržištu.
  Registracija proizvoda podrazumijeva podnošenje prijave Institutu koji – nakon njenog odobravanja – objavljuje prijavu žiga u Službenom glasniku Instituta, dostupnom na internetskoj stranici www.ipr.gov.ba. Nakon donošenja rješenja o priznanju i isprave o žigu, registrovani žig će biti objavljen u Službenom glasniku, što znači da je žig zaštićen. Povrede intelektualnog vlasništva mogu biti predmet kaznenog progona ili parničnog postupka.   
  Institut je objavio novi vodič za korištenje registra.
Na sljedećim stranicama možete ga pronaći na lokalnom jeziku: http://ipr.gov.ba/…/vodic-za-zastitu-zanatskih ;  http://ipr.gov.ba/…/vodic-za-zastitu-zanatskih ; http://ipr.gov.ba/…/vodich-za-zashtitu-zanatskih.