Vijesti

CIK BIH: CENTRALNI BIRAČKI SPISAK ZA BRČKO DISTRIKT BIH BROJI 86.238 BIRAČA
SARAJEVO, 15. APRILA (ONASA) – Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine razmatrala je stanje Centralnog biračkog spiska za Brčko distrikt BiH za Opće izbore 2022. godine i evidentirala 86.238 birača, od čega je 29.036 s opcijom glasanja prema entitetskom državljanstvu Republika Srpska i 43.128 sa opcijom glasanja prema entitetskom državljanstvu Federacije BiH.
Sa aspekta entitetske pripadnosti (biračka opcija) za entitetsko državljanstvo nije se opredijelilo 14.074 birača ili 16,32 posto od ukupnog broja registriranih birača.
Birači koji žele ostvariti biračko pravo na Općim izborima 2022. godine trebaju da se opredijele za biračku opciju prije krajnog roka predviđenog za zaključivanje Centralnog biračkog spiska za Opće izbore 2022. godine.
Centralna izborna komisija BiH je obavijestila Vladu Brčko distrikta BiH, Izbornu komisiju Brčko distrikta BiH i Odjel za javni registar Brčko distrikta BiH da preduzmu sve aktivnosti kako bi se za 14.074 birača, na osnovu njihovog izjašnjenja o entitetskom državljanstvu, mogla odrediti biračka opcija.
Centralna izborna komisija na sjednici je primila k znanju Informaciju o podnesenim godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka za 2021. godinu sa izvorima finansiranja i Informaciju o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u 2021. godini iz budžeta svih nivoa vlasti u BiH izuzev općina: Ravno, Pale-FBiH, Kotor-Varoš, Višegrad i Istočni Stari Grad, koje nisu dostavile podatke.
Ove informacije se nalaze web stranici CIK-a s finansijskim izvještajima 127 političkih stranaka, saopćeno je iz Ureda za informiranje Centralne izborne komisije BiH. (kraj)