Vijesti

SUD BIH:DRAGAN VIKIĆ I JUSUF PUŠINA OSLOBOĐENI OPTUŽBE ZA RATNI ZLOČIN U SARAJEVUSARAJEVO, 21. APRILA (ONASA) – U Sudu Bosne i Hercegovine jutros je izrečena oslobađujuća prvostepena presuda nekadašnjem komandantu Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH Draganu Vikiću i pomoćniku ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju Jusufu Pušini.
Osim Vikića i Pušine optuženi su bili i pripadnici rezervnog sastava policije Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, te su i oni oslobođeni .
Teretilo ih se za ubistvo osam zarobljenika, koje je počinjeno u Velikom parku u Sarajevu 22. aprila 1992. godine.
Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava MUP-a RBiH, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju.
Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.
Prilikom iznošenja završnih riječi, advokatica odbrane Adna Dobojlić naglasila je da u ovom slučaju nije bilo nikakve efektivne kontrole Vikića niti je naređivao osobama za koje se smatra da su maltretirali ratne zarobljenike.
U izjavi medijima nakon iznošenja završnih riječi, ona je kazala kako je komandant Vikić kažnjavao i za najmanje prijestupe s obzirom na to da je jasno da je vodio profesionalnu jedinicu.