Vijesti

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICA ZLOČINA NA ‘HRASTOVOJ GLAVICI’ I U LOGORU OMARSKA

SARAJEVO, 5. AUGUSTA (ONASA) – Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će se danas i sutra pridružiti obilježavanju godišnjica zločina na jami Hrastova glavica kod Sanskog Mosta i u “logoru smrti” Omarska, a koje organiziraju Udruženje logoraša Sanski Most, Regionalni savez logoraša regije Banja Luka i Udruženje logoraša Prijedor i Kozarac.
Kako navode iz Saveza logoraša u BiH, zločin počinjen nad prirodnom jamom “Hrastova glavica”, u selu Podvidača kod Sanskog Mosta, predstavlja još jedan primjer bezdušne egzekucije 124 logoraša iz prijedorskih logora, kojima je obećano da se vode na razmjenu, da bi se na kraju njihov životni put sveo na strijeljanje u grupama nad jamom dubokom 25 metara.
– Jedini preživjeli, Ibrahim Ferhatović, uspio je prenijeti istinu o dešavanjima nad jamom, ali je on naknadno, ponovo uhapšen od vojske i policije RS, od kada mu se gubi svaki trag. U jami su tokom istraživanja zločina nađeni i skeletni ostaci iz perioda Drugog svjetskog rata… – saopćeno je iz Saveza logoraša.
O zločinima počinjenim u “logoru smrti – Omarska” mnogo toga se zna, a između ostalog i to da su, kako se dodaje, pogubljeni logoraši na “Hrastovoj glavici” bili dijelom iz ovog logora i dijelom iz logora Keraterm.
-Bili su svjedoci strijeljanja logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koja su se provela u navedenim logorima, te su stoga bili svjedoci koje se moralo ‘ukloniti’ na ovakakv način. Logor Omarska je poznat i po neispunjenom obećanju preduzeća ‘Arcelor Mittal’ iz 2005. godine o izgradnji memorijalnog centra logora Omarska, a nakon protivljenja rukovodilaca općine Prijedor, nakon čega je već započeti projekt centra ‘zamrznut’ – napominju iz Saveza logoraša u BiH. (kraj)