Vijesti

POTPREDSJEDNIK FBIH MILAN DUNOVIĆ POVODOM 4. AUGUSTA DANA LOGORAŠA BORAVIO U OPŠTINI STOLAC

SARAJEVO, 5. AUGUSTA (ONASA) – Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović, povodom 4. augusta, Dana logoraša opštine Stolac, na poziv Udruženja logoraša boravio je ovom bosanskohercegovačkom gradu, saopćio je njegov kabinet.
Polaganjem cvijeća na spomen obilježje, zajedno sa predstavnicima Udruženja, prisjetio ponovljenog zločina iz 1943. i 1993. godine u selu Orašlje kod Stoca.
Također, polaganjem cvijeća ispred Koštane bolnice u Stocu, obilježena je i 28. godišnjica etničkog čišćenja Bošnjaka Stoca.
„Mi znamo šta je istina, međunarodni sud u Hagu zna šta je istina, a istina je da se ovdje desio zločin, istina je i da su ga počinili neki osuđeni pojedinci koje predsjednik Republike Hrvatske odlikuje na današnji dan i tako predstavlja sramotu za državu koju predstavlja i za funkciju koju obavlja“, rekao je potpredsjednik Dunović u svom obraćanju.
„Mi znamo, ali nove generacije mogu doći u situaciju da ne znaju, samo ako mi prestanemo pričati o tome. Njima se u posljednje vrijeme pokušava reći da ovdje rat i nije onakav kakav je bio, da su izmjene Krivičnog zakona koje je donio visoki predstavnik populistički potez i da ne treba da pričamo o prošlosti, nego o budućnosti. Jesam za to da pričamo o budućnosti, ali prije toga treba da se suočimo sa prošlošću“, dodao je Dunović. (kraj)