Vijesti

ŽRTVE LOCKDOWNA – NIKAD TOLIKO SMRTI OD PREDOZIRANJA U SVIJETU

ZAGREB, 5. AUGUSTA (ONASA-Hina) – Diljem svijeta zbrajaju se štete od pandemije koronavirusa, a jedna od najsnažnijih je povećanje broja smrti od predoziranja u nizu zemalja, piše u četvrtak Večernji list.
U mnogim zemalja trendovi su bili vrlo loši i prije pandemije, a uvođenje lockdowna mnoge je ovisnike gurnulo u izolaciju.
Za Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Škotsku 2020. bila je rekordna po broju smrti od predoziranja.
SAD su zabilježile prošle godine rekordne 93 tisuće smrti od predoziranja, što je nevjerojatnih 30 posto više nego godinu prije.
“Tijekom pandemije mnogi programi pomoći ovisnicima nisu mogli biti provođeni. Pomoć na ulici bila je vrlo otežana. Ljudi su bili izolirani”, rekao je za Reuters stručnjak za javno zdravstvo Joshua M. Sharfstein.
Ističe se i promjena u tipu droge dostupnom na ulicama. U SAD-u se mnogo govori o fentanilu, opioidu koji je 80 do 100 puta jači od morfija ili heroin. Dileri često miješaju te droge.
Rekordno tužnu godinu bilježi i Škotska, poznata kao jedno od središta konzumacije droge u Europi – u zemlji je registrirano 1339 smrti od predoziranja. Povećanje je to od 5 posto u odnosu na 2019. Škotska već sada u Europi ima najviše mrtvih od droge na 100 tisuća stanovnika – 25. To je čak tri i pol puta više nego ostali dio Ujedinjenog Kraljevstva.
I u Engleskoj i Walesu je 2020. bila najsmrtonosnija po broju predoziranih od 1993. godine. Zabilježeno je više od 4500 žrtava.
U Škotskoj je konzumacija droga prouzročila javnozdravstvenu krizu, kako priznaje i sama vlada.
“Broj žrtava zbog konzumacije droga potpuno je neprihvatljiv. Škotska vlada ne odbacuje odgovornost i odlučni smo uvesti promjene kako bismo spasili živote”, napisala je prošli tjedan na Twitteru predsjednica tamošnje vlade Nicola Sturgeon. Od 2013., piše Guardian, broj smrti od predoziranja u toj pokrajini UK-a povećao se 137 posto.
Jedno od najvećih pogoršanja događa se u Rusiji u kojoj je lani bilo 7400 smrti od predoziranja, 1100 ili 17 posto više nego 2019., ali i gotovo dvostruko u odnosu na 2018.
Ruski mediji izvješćuju da je jedan od najčešćih uzroka smrti povećanje broja sintetičkih droga loše kvalitete proizvedenih od domaćih supstanci, nakon što je uvedena stroža kontrola uvoza stranih supstanci tijekom pandemije.
U zemlji je zabilježen pad krijumčarenja droga upravo zbog spomenutih kontrola, piše Večernji list. (kraj)