Intervju

INTERVJU SA TRGOVINSKIM SAVJETNIKOM AMBASADE AUSTRIJE U BIH ANDREASOM MEINDLOM

Razgovarao: Timur Džambegović

SARAJEVO, 26. JULA (ONASA) – Trgovinski savjetnik Ambasade Austrije u BiH Andreas Meindl u intervjuu za Agenciju ONASA govori, između ostalog, o bilateralnim ekonomskim odnosima Austrije i BiH, o ulaganjima austrijskih kompanija u BiH, privrednim granama BiH koje imaju najviše potencijala za austrijska ulaganja, te o preprekama za austrijska ulaganja u BiH.

ONASA: . Prvog juna ove godine preuzeli ste dužnost trgovinskog savjetnika Ambasade Austrije u BiH. Šta planirate uraditi na jačanju bilateralnih ekonomskih odnosa Austrije i BiH?

MEINDL: Bilateralna trgovina između BiH i Austrije raste brzo uz povećanje izvoza u Austriju za 15,2 posto prošle godine i 11,56 posto u prvom kvartalu 2018. U isto vrijeme, uvoz u BiH iz Austrije porastao je za 6 ,71 posto 2017. i dodatnih 6,93 posto u periodu januar-mart 2018. Siguran sam da ćemo svjedočiti nastavku ovog procesa i planiramo razne trgovinske misije od Austrije do BiH u narednim mjesecima, na primjer u oblasti aerodromske infrastrukture početkom septembra i metaloprerađivačke industrije u oktobru. Očekujemo i delegacije Privrednih komora iz Koruške i Štajerske da učestvuju na Međunarodnom poslovnom kongresu u Sarajevskom kantonu krajem septembra.

ONASA: Nakon Vašeg dugogodišnjeg iskustva pri Vanjskotrgovinskoj organizaciji (AWO) Privredne komore Austrije (WKO) i vođenja ureda u Singapuru, Lisabonu, Santiago de Chileu, Buenos Airesu, da li Vam je teško pronaći motivaciju za nove izazove i zadatke?

MEINDL: Obzirom da sam najveći dio svog profesionalnog života proveo u inostranstvu, moja želja je bila da ponovno radim u Evropi da bih se suočio sa novim mogućnostima i izazovima. Zasigurno je ovo novo iskustvo za mene da budem tako blizu kuće i u zemlji sa jakim austrijskim prisustvom. Austrijske kompanije su, kao što znate, najveći investitori u zemlji i zato imamo prilično veliku mrežu austrijskih firmi, što također čini i moj posao zanimljivim i ponekad lakšim. Više od 200 austrijskih kompanija investiralo je u BiH i stvorilo preko 7000 radnih mjesta, što naglašava koliko nam je važan ne samo region, već posebno BiH. Zato se nadam da ću u narednim godinama, zajedno sa mojim timom, moći da bar malo doprinesem daljem razvoju ovih već postojećih izvrsnih veza između naših zemalja.

ONASA: U kojim privrednim granama vidite najviše potencijala za nova austrijska ulaganja i kada očekujete njihovu realizaciju?

MEINDL:Već postoji jako austrijsko prisustvo u finansijskom i uslužnom sektoru, kao što su banke, osiguravajuća društva, logističke kuće kao i različiti proizvodni sektori, odnosno građevinski materijali, metalni i kožni materijali. Stoga očekujem da će buduća ulaganja prvenstveno biti u proizvodnji, poput metala i obrade drveta, kao i plastične industrije.Također, IT sektor bi mogao pružiti neke mogućnosti. Međutim, najvažnija će biti dostupnost kvalifikovanih radnika.

ONASA: Šta BiH najviše izvozi u Austriju, šta najviše uvozi i da li bi mogli uskoro napredovati na ovoj ljestvici?

MEINDL: Glavni izvozni proizvodi BiH u Austriju su električni predmeti, kao što su žice i kablovi, dijelovi mašina, ležajevi i drugi metalni proizvodi, na primjer vijci, kao i odjeća i obuća. U svim ovim oblastima vidimo prilično visok porast u posljednjih nekoliko mjeseci. Austrija uglavnom izvozi mašine i opremu za industriju, vozila i prehrambene stvari, kao i medicinsku opremu i farmaceutske proizvode.

ONASA: Čime su austrijske kompanije najzadovoljnije u BiH, a čime najnezadovoljnije?

MEINDL: Velike konkurentske prednosti BiH su njena strateška lokacija u neposrednoj blizini glavnih tržišta i struktura troškova BiH. Također, sporazum sa EU kao i visoki standardi proizvodnje predstavljaju pozitivne poene. Naravno, bolje ceste i željeznička mreža bi olakšale logistiku, pogotovo za isporuke “na vrijeme”.

ONASA: Jesu li zakoni u BiH prepreka za više investicija i da li registracija firmi traje predugo i da li je to prepreka za dovođenje više kompanija iz Austrije?

MEINDL:Kao što svi znaju, administrativne strukture u ovoj zemlji su prilično složene i za strance nisu lako razumljive. U nekim oblastima postoje i različiti propisi u entitetima i kantonima. Bilo koji oblik harmonizacije bi stoga bio od pomoći.

ONASA: Svjedoci smo da privreda EU najviše počiva na malim i srednjim preduzećima. Kako vidite njihov položaj u Bosni i da li imate neke pokušaje povezivanja malih i srednjih preduzeća sa austrijskim? Kakve su njihove šanse za izvoz tamo?

MEINDL: Austrijska privreda se sastoji uglavnom od malih i srednjih preduzeća. Dakle, austrijski učesnici naših trgovinskih misija u BiH uglavnom su mala i srednja preduzeća, a mi se trudimo da se izjednačimo sa malim i srednjim preduzećima.

ONASA: Šta mislite o ulozi i značaju nezavisnog novinarstva u BiH i koliko je ono bitno za razvoj demokratskog društva?

MEINDL: Nezavisno novinarstvo je jedan od najbitnijih stubova demokratskog društva, a Nezavisna novinska Agencija ONASA predstavlja svijetli primjer novinarstva u BiH. Nezavisno novinarstvo ima veoma važnu ulogu, posebno u oblasti ekonomije, jer predstavlja važnu osnovu za donošenje odluka. Trebate čvrste informacije, nezavisne informacije, da bi mogli donositi odluke kao menadžer.