Intervju

INTERVJU SA NOVOIMENOVANIM DIREKTOROM BHT1 NIKOLOM MARKOVIĆEM

Razgovarala: Ajsela MEKIĆ

SARAJEVO, 13. MARTA (ONASA) – Novoimenovani direktor BHT1 Nikola Marković u intervjuu za Agenciju ONASA, između ostalog, govori o novinama koje planira uvesti u narednom periodu, misleći prije svega na programski sadržaj BHT1, trenutnom kadrovskom i finansijskom stanju na BHT1, saradnji sa ostalim TV kućama, te da li će BHT1 prenositi utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

ONASA: Da li ste zadovoljni stanjem koje ste zatekli na BHT1 kada ste došli na direktorsku funkciju?

MARKOVIĆ:Stanje na BHT1 mi nije bilo nepoznato, uposlenik sam ove kuće već gotovo 10 godina i u biti sam znao što me očekuje. Sad, s mjesta direktora BHT1, trebam imati cijelu sliku, od programa do kadrova i svih ostalih poslova direktora. Uvijek može bolje i na tome ćemo raditi.

ONASA: Koje su novine koje planirate uvesti u narednom periodu, misleći prije svega na programski sadržaj BHT1?

MARKOVIĆ:Mi smo već napravili određene programske izmjene. Neke redovite emisije su dobile nove termine emitiranja, imamo i dosta novih, premijernih programa, koje ćemo postupno uvoditi u shemu. Sada ćemo pratiti kako gledatelji reagiraju na to te nakon nekog razdoblja napraviti analizu. Ovisno od toga, poduzet ćemo daljnje korake.

ONASA: Šta planirate učiniti kako biste podigli gledanost programa BHT1. Kakva su Vaša očekivanja od urednika programa koji bi trebali biti imenovani do kraja mjeseca?

MARKOVIĆ: Za javni servis je prilično teško imati visoku gledanost tijekom cijelog dana. Interesi ovdašnje publike ne idu na ruku programskoj koncepciji javnog emitera. Ali, i pored toga, u našem programu ima emisija koje imaju redovnu publiku i zadovoljavajuće rejtinge. Ipak, smatram kako prostora za unapređenje ima i to će biti fokus rada u narednom razdoblju. Što se tiče kandidata za uredničke pozicije, svi koji su se prijavili na natječaj su trebali priložiti i svoje planove. Na osnovu toga i nakon obavljenih intervjua, prijedlog kandidata poslat ćemo na Upravni odbor. Tko god bude izabran, očekujem da profesionalno i odgovorno obavlja svoj posao i radi u najboljem interesu programa i BHT1.

ONASA: Kako ocjenjujete trenutno kadrovsko stanje na BHT1?

MARKOVIĆ: Kadrovska struktura BHT1, po stupnju obrazovanja, je zadovoljavajuća. Ne možemo zapošljavati nove kadrove, ali možemo raditi na usmjeravanju postojećih i njihovom usavršavanju. Teška financijska situacija i neriješena zakonska regulativa o pitanju Javnog servisa BiH dodatno usložnjava našu poziciju. Mnoge kolege su zbog teške situacije prešle na druge medije, prvotno zbog neizvjesnosti s kojom se suočavamo posljednjih nekoliko godina. Stoga, ponovno apeliramo na nadležne da se ozbiljno pozabave ovim pitanjem kako bi BHRT mogao u cjelosti ispunjavati svoju funkciju javnog servisa.

ONASA: Mnogi se mediji suočavaju sa finansijskim problemima. Kakva je situacija na BHT1, te kakav je procenat naplate nakon uvođenja da se taksa plaća putem računa za struju?

MARKOVIĆ: Ne samo mediji, u našoj zemlji se svatko suočava sa financijskim problemima, a o situaciji u cijelom BHRT-u smo puno govorili u proteklome razdoblju. Usprkos iznimno teškoj situaciji posljednjih godina, BHRT je na svaki način pokušao očuvati svoju misiju u bh.društvu i potpuno smo posvećeni očuvanju uloge javnog servisa. Svaki porast naplativosti RTV pristojbe iskoristimo za ulaganja u program, kako bismo građanima pružili pravodobnu informaciju, obrazovne sadržaje, nova filmska i serijska ostvarenja, dokumentarce, ali i zabavne sadržaje. Vjerujem kako će naši gledatelji to primijetiti.

ONASA: Kakva je saradnja BHT1 sa ostalim TV kućama?

MARKOVIĆ:Zadovoljni smo suradnjom, kako sa televizijama u BiH, tako i u regiji. BHT1 dosad je izuzetnu suradnju ostvarivao, kako sa entitetskim javnim servisima, tako i s kolegama na komercijalnim medijima. Vjerujem kako je novinarska solidarnost jedan od važnih čimbenika za očuvanje digniteta novinarske profesije. Suradnju nastavljamo i ubuduće i to nikada nismo doveli u pitanje.

ONASA: S obzirom na to da je prva faza digitalizacije BHT1 uspješno implementirana u 2016. godini, kakva je trenutna situacija sa digitalizacijom BHT1?

MARKOVIĆ: Digitalizacija je pitanje države, nadležnog ministarstva i cijelog RTV sustava, a ne samo BHRT-a. Da podsjetim, BHRT je sama provela prvu fazu digitalizacije i nikada nismo bili kočničari njezine provedbe. Ostajemo otvoreni u pomoći da se taj proces dovede do kraja jer će, u konačnici, i nama biti mnogo lakše raditi.

ONASA: Zašto je sve manje sportskih prijenosa međunarodnih događaja u programu BHT1, da li je u pitanju samo finansijski momenat, te da li će BHT1 prenositi utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji?

MARKOVIĆ: Da, BHT1 će prenositi Svjetsko prvenstvo u nogometu, na naše veliko zadovoljstvo, a vjerujem i zadovoljstvo naših gledatelja. To pokazuje da doista ulažemo maksimalne napore kako bismo građanima koji plaćaju RTV pristojbu ponudili najvažnije i najaktualnije i sportske sadržaje. Veliku ulogu ima i financijski momenat, ali i način na koji je to regulirano u našoj državi, pa se zbog same trke za financijskom dobiti određena prava za prijenose dodjeljuju i TV postajama koje nemaju čak ni pokrivenost zemaljskim signalom na području cijele BiH, ali imaju više novca od BHRT-a.

ONASA: Zašto nema više emisija koje su posvećene domaćim sportistima?

MARKOVIĆ: Nažalost, BHRT nema toliko novca na raspolaganju. Imamo ideje, ali ih je teško realizirati. Zašto se ograničavati samo na domaće sportaše. BiH ima uspješnih pojedinaca i u drugim oblastima, trebalo bi i o svima njima praviti posebne emisije. BHT1 ima samo jedan kanal za emitiranje programa, a trebamo emitirati sve sadržaje koji su obvezni u programu javnog servisa. Nekada uopće nije lako rasporediti sve u shemu. Tako da i nemamo baš puno prostora.

ONASA: Bh. medijski prostor suočen je s invazijom reality programa i sapunica, dok je veoma malo kvalitetnog obrazovnog i kulturnog programa. Ima li BHT1 u planu određene projekte kojim bi se suprotstavila reality programima i sapunicama?

MARKOVIĆ: Tu “bitku” je veoma teško dobiti. Ali, u programu BHT1 su uvijek zastupljene obrazovne emisije i događaji iz kulture. Nismo pokleknuli pod invazijom reality programa, pa takve sadržaje i ne uvrštavamo u naš program. Naprotiv, trudimo se ponuditi alternativne i kvalitetnije programske sadržaje. Tako naprimjer, BHRT je pokrovitelj skoro svih značajnih kulturnih manifestacija u našoj zemlji.

ONASA: Da li ćete raditi više na proizvodnji domaćeg programa?

MARKOVIĆ: Ako pod tim mislite na drame i igrane serije, BHT1 tu trenutačno ne može puno napraviti. To su produkcijski veoma složeni projekti i veoma skupi. Osim toga, po unutarnjoj organizaciji BHT1, još iz vremena kada je donesena odluka o pokretanju televizije na državnoj razini, mi nemamo redakciju domaćeg dramskog programa. Onoliko koliko možemo, ulazimo u koprodukcije. BHT1 upravo emitira igrano-dokumentarnu seriju o Tinu Ujeviću, koju je snimila Hrvatska radiotelevizija, a BHRT je imao koproducentsko sudjelovanje. Osim toga, razmjenjujemo programe s drugim javnim servisima, prvo iz naše zemlje, a odskora i iz regije. Spomenuo sam HRT, a tu je i RTV Crne Gore, ali i RTS. Ako mislite uopćeno na domaće programe, kazat ću vam da BHT1 na godišnjoj razini emitira 55 posto vlastitog, premijernog programa. Proizvodimo jutarnji program, imamo popodnevne “žive” emisije, proizvodimo domaće dokumentarne emisije… U domaće programe se ubrajaju i naručene emisije neovisnih produkcija, kojih na godišnjoj razini emitiramo u udjelu od četiri posto, što je i naša zakonska obveza.

ONASA: Koje su to inovacije koje u programskom, kadrovskom pa i u tehničkom smislu mislite promovirati u programu u narednom periodu?

MARKOVIĆ: Televizija je “živi organizam”. Program treba biti raznovrstan, treba pružiti pravodobnu informaciju građanima, treba ispuniti sve ciljeve javnog servisa. Ono što isplanirate u određenom trenutku, lako se može već sutra promijeniti. Ono što smo do sada planirali, već realiziramo. Kako sam kazao, imamo dosta novih sadržaja za emitiranje. Malo ćemo promijeniti i koncepciju Informativnog programa, na način da sa svih najvažnijih događaja u zemlji imamo “sliku” u trenutku njihovog dešavanja. To već polako uvodimo kao praksu. Naravno, sve za potpunije informiranje naših gledatelja. Kadrovska politika je posebna oblast. Tu ćemo analizirati trenutno stanje, vidjeti da li bi se bolji rezultati postigli preraspoređivanjem uposlenika, ali to je nešto što trebam napraviti sa svojim suradnicima, a potom i sa glavnim ravnateljem.

ONASA: Šta mislite o ulozi i značaju nezavisnog novinarstva u BiH i koliko je ono bitno za razvoj demokratskog društva?

MARKOVIĆ: Neovisno novinarstvo i javni servis iznimno su važni za demokratsko društvo, odnosno, jedan su od glavnih preduvjeta za njegov razvitak. Upravo neovisnost je bila i bit će naš prioritet i u narednom razdoblju. Nastavit ćemo inzistirati na neovisnosti, objektivnosti i nepristranosti, kako bismo gledateljima pružili potpunu informaciju, bez ikakvih utjecaja. Kao dugogodišnji uposlenik informativnog programa BHT1, govorim o značaju ONASA-e u kreiranju javnog mišljenja i informacija koje ona šalje, riječ je o jednoj objektivnoj novinskoj agenciji koja je pravovremeno objavljivala sve relevantne informacije pa čak i pratila određene programske sadržaje pojedinih medija. Agencija ONASA, kao jedna od najstarijih agencija, imala je značajan uticaj na razvoj demokratije u BiH, jačanje tolerancije i neovisnog novinarstva. (kraj)