Intervju

INTERVJU SA DIREKTOROM J.P. RTV ZENICA NANDINOM ŠKRBIĆEM

Razgovarala: Bogdana NIKOLIĆ

SARAJEVO, 12. NOVEMBRA (ONASA) – Novoimenovani direktor J.P. RTV Zenica Nandino Škrbić u intervjuu za Agenciju ONASA govori, između ostalog, o stanju koje je zatekao u RTV Zenica, novinama koje planira uvesti u narednom periodu, trenutnom kadrovskom stanju, finansijskim problemima RTV Zenica, prelasku emitiranja programa u HD rezoluciju, organiziranja dočeka Nove godine na gradskom trgu u Zenici….

ONASA: Da li ste zadovoljni stanjem koje ste zatekli u RTV Zenica kada te došli na direktorsku funkciju?

ŠKRBIĆ: Apsolutno sam nezadovoljan onim što sam zatekao. Stanje u RTV Zenica je, u svakom pogledu, mnogo lošije od onog što sam očekivao: od finansijskog stanja, reda, rada, discipline, kvaliteta rada, tehnike, do programa, emisija i na radiju i na televiziji. Skoro dvadeset godina sam radio u privatnom, ili kako se to moderno kaže, realnom sektoru, gdje vlada potpuno drugi način razmišljanja, rada i borbe za ostvarenje rezultata u odnosu na ovaj – javni sektor. U privatnom biznisu se za svaku marku mora dobro potruditi. U RTV Zenica svi zaposlenici imaju ugovore na neodređeno, a niko nije baš puno motivisan za posao, čast izuzecima. Nažalost po mnoge, više ne može tako. Čim sam, prije mjesec dana, startovao na funciji direktora RTV Zenica napravio sam akcioni plan – kako mijenjati i unaprijediti postojeće stanje. Rekao sam saradnicima na sastanku da svi moramo maksimalno raditi i mijenjati stvari nabolje. RTV Zenica je za mene, čovjeka od bogatog iskustva, veliki izazov, da zajedno sa kolegama napravim odličan program, a firmu finansijski održivom i neovisnom. U dobu sam kada smatram da mogu dati maksimum, kažem zajedno sa svim zaposlenicima RTV Zenice, da napravimo program kome će se vjerovati, koji će se gledati i slušati, ne samo u Zenici, nego i mnogo šire. Kada je u pitanju tehničko – tehnološka opremljenost i finansijsko stanje RTV Zenice uvjeren sam da možemo sve mijenjati nabolje.

ONASA: Koje novine planirate uvesti u narednom periodu, misleći prije svega na programski sadržaj RTV Zenica?

ŠKRBIĆ: Postavio sam jasne ciljeve, koje, korak po korak, realizujemo. To je: proizvodnja i proširenje te kvalitet vlastitog programa i produkcije, odnosno razvoj i unapređenje radijskog, televizijskog i “online” programa RTV Zenice, u funkciji građana ovog grada. Razvoj RTV Zenica sastoji se u kreiranju novih emisija, dnevnih, sedmičnih, polumjesečnih i mjesečnih, sa što više “živih” programa, nove rubrike, kraće i češće informativne i sportske vijesti i slično. Moramo kontinuirano raditi na podizanju kvaliteta programa. Aktivno i naporno radimo na kreiranju novog i drugačijeg informativnog programa, jutarnjeg, dječijeg, obrazovnog, zabavno – revijalnog, kao i muzičkog programa. Od 25. novembra, dakle od Dana državnosti BiH, koji RTV Zenica slavi i kao svoj Dan preduzeća, kreće naš novi proizvod – web portal i online platforma, koja će zamijeniti zastarjelu stranicu “rtvze.ba”. Za tu namjenu registrovali smo i novu domenu “zenicainfo.ba”, a planiramo da, za kratak vremenski period, preuzmemo primat i u ovom segmentu medija. Pošto su nam na radiju i televiziji emisije, pa i čitavi programi, postali “crne hronike”, RTV Zenica će kroz programske sadržaje plasirati što više pozitivnih vijesti i rezultata.

ONASA: Kako ocjenjujete trenutno kadrovsko stanje na RTV Zenica?

ŠKRBIĆ: Trenutno kadrovsko stanje na RTV Zenica, moram priznati, zahtijeva korjenite promjene. Jedan od najvažnijih zadataka je kadrovsko jačanje, posebno kad je riječ o novinarskom kadru, a s novim ljudima poboljšavati kvalitet rada, ali i međuljudske odnose u kolektivu. Stanje u kolektivu dodatno opterećuju i tužbe nekih uposlenika po osnovu kolektivnih ugovora, gdje već imamo i pravosnažnih sudskih presuda u korist uposlenika. To je novac koji nigdje nije planiran u budžetu firme. Moram priznati da su neki uposlenici koji su tužili firmu pokazali razumijevanje da sa mnom pregovaraju oko eventualnog odustajanja od ukupnih ili dijela tužbenih zahtjeva.

ONASA: Mnogi se mediji suočavaju sa finansijskim problemima. Kakva je situacija na RTV Zenica?

ŠKRBIĆ: Ekonomija je vrlo jednostavna nauka – dobar rezultat se postiže smanjenjem troškova ili povećanjem prihoda, s tim da “rezati” troškove može i svaka finansijska služba, ali za povećanje prihoda, pogotovo u našem poslovnom ambijentu, morate biti vješti. RTV Zenica se trenutno dijelom finansira iz gradskog Budžeta, oko 30 posto, dok ostatak nedostajućih sredstava zarađujemo na tržištu. Naša televizija ostvaruje značajan dio prihoda kroz programski sadržaj zvani “Umrlice”. Stanje sa tom emisijom ja sam zatekao i moram priznati da nisam baš sretan zbog toga, ali emisija je veoma gledan programski sadržaj i to će ostati tako, možda samo u nekom drugom terminu. Od dolaska na RTV Zenica “otvorio sam širok front”, i finansijske stabilizacije i povećanja prihoda, na stvaranju samoodržive kompanije, na bazi, prije svega marketinga, ugovora i sporazuma sa privrednim i drugim kompanijama. I ovdje sam veliki optimista, tvrdim da je moguće i da će RTV Zenica finansijski dobro funkcionisati.

ONASA: Mislite li da će Vaše dugogodišnje iskustvo vodeći projekat “Izbor menadžera godine” uticati na razvoj RTV Zenica?

ŠKRBIĆ: Kroz projekat “Izbor menadžera godine” sam ostvario dragocjene poslovne kontakte, koji mi sada, naravno, mnogo koriste u razvoju RTV Zenica. Sretan sam zbog toga.

ONASA: U kojoj je fazi prelazak emitiranja programa u HD rezoluciju?

ŠKRBIĆ: Moram biti oprezan kod najave konkretnog datuma na prelazak u emitovanje HD rezolucije. Moji su me saradnici upozoravali da sam nam “zadao” prekratke rokove, posebno zato što jedan dio radnji koje moramo uraditi kako bismo u potpunosti ispoštovali sve preduslove za HD signal, zavisi i od kablovskih operatera, koji nas moraju pratiti nabavkom određene tehnike za distribuciju HD signala kroz svoje kablovske sisteme, jer, iako smo mi medij koji ima svoje predajnike i može se pratiti putem zemaljske mreže, Bosna i Hercegovina nije, i kako sada stvari stoje, neće još zadugo digitalizovati rtv mrežu.

ONASA: Najavili ste da će RTV Zenica organizirati i doček Nove godine na gradskom trgu u Zenici? Možete li reći nešto više o tome?

ŠKRBIĆ: Kroz svoj dugogodišnji plan i program rada RTV Zenica, osim programskih sadržaja, planirao sam organizaciju raznih manifestacija u gradu, a naša velika prednost je što imamo tri medija, tako da kroz svoje programe možemo reklamirati to što radimo. RTV Zenica ove godine organizuje doček Nove godine na otvorenom u centru grada. U saradnji i uz podršku Gradske uprave i gradonačelnika Fuada Kasumovića, organizujemo najspektakularniji centralni doček Nove godine u Zenici na otvorenom. Zeničane će u Novu, 2018. godinu, uvesti trenutno jedan od najpopularnijih bendovau regionu “Miligram”. Osim njih, program će upotpuniti i domaći izvođači, a planirano je da program traje 12 sati. Gradonačelnik je imenovao Organizacioni odbor, koji će nama, kao nosiocu Projekta, pomoći. Planiramo da binu i uopće kompletan Program dislociramo sa standardnog mjesta gdje su održavane slične manifestacije (Trg Alije Izetbegovića). Bina će biti postavljena ispred Kružnog toka i okrenuta prema Drvenom mostu. Bit će ovo Zenička noć za pamćenje.

ONASA: Šta mislite o ulozi i značaju nezavisnog novinarstva u BiH i koliko je ono bitno za razvoj demokratskog društva?

ŠKRBIĆ: Član sam Udruženja BH novinari već više od deset godina i smatram da je od izuzetne važnosti razvoj nezavisnog novinarstva u funkciji razvoja demokratkog društva. Za malo duži odgovor je bitno analizirati dvije stvari: prvo, koliko novinarstvo kod nas i uopšte u svijetu može biti nezavisno i, s druge strane, nisam baš pristalica da je novinar “bjanko” uvijek u pravu. U pravu je ako govori istinu i samo istinu, a znamo da kod novinara ima i drugačijih informacija. Za Agenciju ONASA mislim da je jedna od najboljih, ako ne i najbolja novinska agencija u BiH, jer može da se pohvali nezavisnošću, duže od 23 godine. Sa Agencijom ONASA sam sarađivao i prije, kroz projekat “Izbor menadžera godine”. (kraj)