Intervju

INTERVJU SA AMBASADOROM MALEZIJE U BIH ZAKRI BIN JAAFAROM

Razgovarala: Selma PUŠINA

SARAJEVO, 25. OKTOBRA (ONASA) – Ambasador Malezije u BiH Zakri Bin Jaafar u intervjuu za Agenciju ONASA, između ostalog, govori o odnosima Malezije i BiH, prioritetima u radu, novim projektima, vanjskotrgovinskoj razmjeni dvije zemlje, turizmu..

ONASA: Kako biste ocijenili odnose Malezije i BiH?

 

JAAFAR: Malezija i Bosna i Hercegovina razvijaju bliske i srodne bilateralne veze. Od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 25 godina, u raznim oblastima obezbijeđene su suštinske i uzajamne koristi narodima obje zemlje. Od 1994. godine kada je Vlada Malezije započela svoje projekte u BiH prošli smo kroz niz faza što se tiče tih projekata. Raniji projekti bili su vezani za obnovu i izgradnju BiH ili pomoć studentima da se obrazuju u Maleziji. Što se tiče sadašnjih i eventualno budućih projekata, fokusiramo se na izgradnju ljudskih kapaciteta BiH, pružanje raznovrsnih kurseva za potencijalne kandidate i MSP projekat. Prijateljski i srdačni odnosi iskazani su putem različitih razmjena zvaničnih i nezvaničnih posjeta, kao i povećanje broja kontakata ljudi u sektoru koji se odnosi na turizam ili lične kontakte.

ONASA: Koji su Vaši trenutni prioriteti u radu?

JAAFAR: Trenutni prioriteti u radu su održavanje dobrih bilateralnih odnosa i jačanje postojećih oblasti saradnje. Također, prioritet je istražiti nove oblasti kao što su sektor turizma i halal industrija. Osim toga, Ambasada će osmotriti dosadašnji rad i saradnju koja je preduzeta kako bi se vidjelo da li postoji prostor za unapređenje saradnje.

ONASA: Da li postoji prostor za unapređenje odnosa između Malezije i BiH na svim poljima djelovanja i rada, a prije svega na privrednom, trgovinskom i kulturnom planu?

 

JAAFAR: Kada smo razgovarali o prilici da unaprijedimo odnos između dvije zemlje, da, definitivno postoji prilika za poboljšanje. Kao što sam ranije spomenuo, mi istražujemo nove oblasti saradnje, kao što su sektor turizma i halal industrija.

ONASA: Malezija je u periodu poslije rata uložila značajna novčana sredstva u BiH. U tom kontekstu, da li postoji prostor za nova ulaganja u projekte koji će doprinijeti razvoju saradnje ove dvije zemlje?

 

JAAFAR: Naučena lekcija iz aktivnosti koje su se dešavale u prošlosti je obavezna kako bi novi ulagači bili oprezniji, ali to ne znači da ne postoji više interesovanja. Potrebni su dodatni napori obje strane, kako bi se ostvarila prijeko potrebna ulaganja iz Malezije u BiH.

ONASA: U strukturi bh. izvoza dominirala je namjenska industrija, što predstavlja rastući potencijal vanjskotrgovinske saradnje. Na koji način će Malezija doprinijeti povećanju vanjskotrgovinske razmjene dvije zemlje?

 

JAAFAR: Saradnja u halal industriji sigurno će doprinijeti rastućem potencijalu vanjskotrgovinske saradnje. Pomenuo bih malezijsku halal certifikaciju koja je priznata širom svijeta i koja će omogućiti BiH proizvodima ulazak na ogromno i unosno tržište Bliskog istoka.

ONASA: Ambasada Malezije u BiH u saradnji sa BBI bankom nedavno je osnovala Fond za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH. O čemu se radi?

 

JAAFAR: Ambasada Malezije u BiH u saradnji sa BBI bankom nedavno je osnovala Fond za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) u BiH koji podrazumijeva pomoć biznismenima i poduzetnicima kako bi razvili i formirali svoj posao, usavršavali se u oblasti tehnologije i prezentirali svoje proizvode na veća tržišta. Ovaj projekat veoma je značajan za ekonomiju BiH samim tim što omogućava otvaranje novih radnih mjesta. Fond će omogućiti pristup za finansiranje izvozno orijentiranih ekonomskih aktivnosti, uključujući i turizam te će biti na raspolaganju poduzetnicima iz cijele BiH. Fond će davati jednu vrstu malih kredita sa tehničkom kamatnom stopom koji će omogućiti da ta sredstva nakon povratka budu plasirana drugim korisnicima. Putem ovog projekta Ambasada Malezije u BiH i Vlada Malezije i dalje nastavljaju svoj angažman podrške BiH. Detalji o projektu su u završnoj fazi realizacije sa BBI bankom.

ONASA: Koliko je BiH sa svojim kulturnim i turističkim sadržajima prisutna u Maleziji i koliko ćete Vi kao ambasador doprinijeti promociji BiH u Maleziji u svrhu privlačenja malezijskih turista da posjete našu zemlju?

JAAFAR: Malezijski turisti su uveliko zainteresovani za BiH. Broj posjetilaca raste iz godine u godinu. Predstavljanje prelijepog Sarajeva i Mostara u nizu malezijskih televizijskih programa doprinijelo je povećanom interesovanju posjete u BiH. Pomenuo bih i jedan produkcijski tim iz Malezije koji će organizovati snimanje drame u BiH do kraja ovog mjeseca. Snimanje filma koji će se prikazivati na televiziji će dodatno povećati interesovanje Malezijaca i rezultirati će dolaskom većeg broja turista u BiH. Ambasada će podržati ovaj projekat tako što će osigurati potrebne informacije i pomoć, kako bi, osim uspješnog snimanja, ovaj produkcijski tim, dobre uspomene i lijepo iskustvo provedenog vremena u BiH podijelio sa svojim malezijskim kolegama.

ONASA: Da li BiH, imajući u vidu svoje kulturno-historijsko nasljeđe i prirodnu ljepotu, postaje jedna od najvažnijih turističkih destinacija i koliko je kulturnih sadržaja prisutno u Bugarskoj?

JAAFAR: BiH ima zapanjujuću prirodu i izuzetno zanimljivo i raznovrsno kulturno i historijsko nasljeđe. Bugarska također nudi dobro razvijenu morsku obalu, pa i skijališta, drevne historijske predmete i prekrasnu prirodu. Nivo informacija u obje zemlje o našim turističkim mogućnostima je i dalje nedovoljan. Da bi se promijenila situacija, neophodno bi bilo da napreduju ciljani napori obje zemlje. U tom smislu bih željela da pozovem ljude iz BiH da posjete evropsku prijestonicu kulture 2019. godine – grad PLOVDIV , jedan od najstarijih gradova na svijetu. Međutim, treba istaći da posljednje četiri godine posjete bugarskih turista u BiH stalno rastu, jer je 2016. godine vašu zemlju posjetilo više od 6.500 bugarskih građana.

ONASA: Veliki broj naših državljana studira u Maleziji, što otvara mogućnosti uspostavljanja saradnje i na polju obrazovanja. Da li već postoje neki projekti na tom polju?

 

JAAFAR: Da. Saradnju trenutno nadgledaju relevantne stranke i ministarstva i nadamo se da će ova buduća saradnja dovesti do veće razmjene iskustava između Malezije i BiH.

ONASA: Šta mislite o ulozi i značaju nezavisnog novinarstva i koliko je ono bitno za razvoj demokratskog društva?

JAAFAR: Svakom demokratskom društvu potreban je neometan pristup tačnim informacijama. Ovo može biti moguće samo ako imate nezavisno novinarstvo, ali to u isto vrijeme ne znači da novinari mogu biti pristrasni i neodgovorni u svom izvještavanju u ime nezavisnog novinarstva. Trebali bi koristiti svoju profesiju kako bi doprinijeli procesu izgradnje nacije na pozitivan način. Novinari bi trebali izbjeći senzacionalistička pitanja koja ne pružaju vrijednost cjelokupnom procesu izgradnje nacije. Agencija ONASA doprinijela je razvoju nezavisnog novinarstva, a njene vijesti su nezavisne i nepristrasne i što je veoma važno, prezentirane su čitavom auditorijumu u BiH. (kraj)