Intervju

Posjeta ambasadora Švedske Fredrika Silera 17.04.2014.

 

AMBASADOR ŠVEDSKE U BIH F. ŠILER ZA ONASU: NOVA STRATEGIJA ŠVEDSKE VLADE ZA ZEMLJE KOJE TEŽE ČLANSTVU U EU

 

SARAJEVO, 17. APRILA (ONASA) – Vlada Kraljevine Švedske nedavno je predstavila novu Strategiju za nastavak finansijske podrške zemljama koje teže članstvu u Evropskoj uniji (EU), među kojima je i BiH, a za njenu implementaciju u narednih sedam godina odobreno je 400 miliona eura, izjavio je danas za Agenciju ONASA ambasador ove zemlje u BiH Fredrik Šiler (Schiller).
Dodao je da je nova Strategija donesena zbog činjenice da je prethodna istekla prošle godine.
“Dvadeset miliona je na raspolaganju za BiH u 2014. godini. Buduća izdvajanja će ovisiti o spremnosti Vlade BiH da se posveti neophodnim reformama”, rekao je ambasador Šiler.
Dodao je da Strategija nije promjena politike Vlade Švedske, to je “još jedan pokazatelj njenog snažnog uvjerenja da je budućnost BiH i drugih zemalja u članstvu u EU”.
“Međutim, članstvo nije automatsko. Ono zahtijeva reforme i spremnost BiH na mnoge teške promjene, odgovornost za deblokiranje puta ka evropskim integracijama jasno leži na političkim liderima”, kazao je švedski ambasador.
Strategijom je, kako je rekao, predviđena podrška povećanju izvoza i jačanju ekonomskih odnosa sa EU i njenim tržištima, malim i srednjim preduzećima, u svrhu stvaranja novih radnih mjesta.
“Vladavina prava, jako i efikasno pravosuđe ključni su stub politike proširenja EU, a i dalje će biti fokus švedske pomoći, kao i napori ka jačanju glasa građana, uključujući i jake nezavisne medije, slobodne i fer izbore i efikasno civilno društvo”, kazao je ambasador Šiler.
Dodao je da će među prioritetima biti posebne inicijative koje jačaju prava Roma, ugrožene djece, LGBT populacije, etničkih i vjerskih manjina.
“Poboljšanje opštinskih službi u upravljanju vodoopskrbom, kanalizacijom i čvrstim otpadom, također će biti među ciljevima švedske podrške, a veći fokus će biti na poboljšanju energetske efikasnosti i smanjenju emisije stakleničkih plinova”, rekao je ambasador.
Naveo je da će Ambasada Švedske u BiH tražiti partnerstva sa vladinim institucijama i agencijama, privatnim sektorom i civilnim društvom, te da će i dalje biti “glas demokratske reforme i ekonomskog rasta”.
Ambasador Šiler najavio je da će BiH uskoro posjetiti švedski ministar vanjskih poslova Karl Bilt (Carl Bildt), koji će razgovarati sa nekim od lidera u BiH, a pozvan je i da otvori Evropsku konferenciju u Sarajevu. (kraj)