Intervju

Posjeta ambasadora Srbije u BiH Stanimira Vukičevića 02.04.2014.

 

AMBASADOR SRBIJE U BIH S.VUKIĆEVIĆ ZA ONASU: PERSPEKTIVA BILATERALNIH ODNOSA BIH I SRBIJE JE GRAĐENJE ZAJEDNIČKE BUDUĆNOSTI U REGIONU I EU

 

SARAJEVO, 2. APRILA (ONASA) – Perspektiva bilateralnih odnosa BiH i Republike Srbije je građenje zajedničke budućnosti u regionu i Evropskoj uniji (EU) i na tom putu moramo jedni drugima pomagati, jer napredak jedne zemlje od koristi je i za drugu, izjavio je za Agenciju ONASA ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.
“U ovakvom prilazu probleme iz nedavne prošlosti ne treba da zaboravimo, ali njihovo rješavanje ne bi smjelo da optereti perspektivu generacija koje dolaze”, rekao je Vukićević.
Naglasio je da postoji kontinuitet u unapređenju, inače dobrih bilateralnih odnosa dviju zemalja.
“Postoji visok intenzitet političkog dijaloga na svim nivoima, a to u praksi znači da su iz BiH Srbiju posjetili članovi Predsjedništva BiH, kolegijuma Parlamenta BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH, ministar odbrane BiH, predsjednik Republike Srpske (RS), dok su BiH posjetili predsjednik Vlade Srbije, ministar vanjskih poslova, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, te načelnik Glavnog štaba Vojske Srbije”, rekao je Vukićević.
Podsjetio je kako je ekonomska razmjena između BiH i Srbije u prošloj godini bila veća od 1,2 milijarde eura.
“Naglašavam da je prije izbijanja ekonomske krize obim razmjene bio veći i smatram da ćemo, uzimajući u obzir tendencije i projekte o kojima se trenutno razgovara, u narednom periodu učiniti da ekonomska saradnja raste. Pri tome posebno izdvajamo spremnost Srbije i BiH da koriste pogodnosti koje imaju s ciljem zajedničkog nastupa na trećim tržištima”, dodao je ambasador Vukićević.(kraj)