Intervju

Posjeta komandanta EUFOR-A Dietera Heideckera 29.01.2014.

 

AGENCIJU ONASA POSJETIO KOMANDANT EUFOR-A DIETER HEIDECKER

 

SARAJEVO, 29. JANUARA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu komandanta EUFOR-a general-majora Ditera Hajdekera (Dieter Heidecker), kojeg je informisala o radu Agencije.
Direktorica Begović istaknula je da je misija Agencije kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informisanja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH.
Komandant Hajdeker obišao je poslovne prostorije, te razgovarao s uposlenicima Agencije.
“Već duže vrijeme znam za rad Agencije ONASA, a danas sam impresioniran onim što sam vidio i onim što sam čuo u razgovoru sa generalnom direktoricom Begović, te uposlenicima Agencije. Naročito mi je drago što sam vidio da u Agenciji ONASA rade ljudi različitih obrazovnih profila, od diplomiranih ekonomista, do diplomiranih žurnalista, što pokazuje da ovdje postoji široka baza znanja i dobar kvalitet”, kazao je komandant Hajdeker.
On je ukazao i na važnost uloge nezavisnih medija u razvoju demokratskog društva, te posebno naglasio potrebu za nezavisnim novinarstvom u BiH.
“Sloboda izražavanja je jedno od osnovnih ljudskih prava. Da bi ta sloboda izražavanja postojala potrebni su i slobodni mediji. Jedan od stubova demokratskog društva jeste garancija slobode izražavanja i slobode novinarstva”, kazao je Hajdeker.
General Hajdeker je preuzeo komandu nad Operacijom ALTHEA, EUFOR-om, od svog prethodnika general-majora Roberta Briegera, 3. decembra 2012. godine, a u decembru 2013. godine produžen mu je mandat za još jednu godinu. (kraj)