Intervju

Posjeta ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia 31.01.2014.

 

AGENCIJU ONASA POSJETIO AMBASADOR REPUBLIKE HRVATSKE U BIH IVAN DEL VECHIO

 

SARAJEVO, 31. JANUARA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu ambasadora Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia, kojeg je informisala o radu Agencije.
Direktorica Begović istaknula je da je misija Agencije kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informisanja u naprednoj, evropski orijentisanoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH.
Ambasador Del Vechio obišao je poslovne prostorije, te razgovarao s uposlenicima Agencije.
“Moram reći da sam impresioniran onim što sam ovdje vidio. Impresioniran sam ozbiljnošću, organizacijom, sistematičnošću i korisnošću usluga koje dajete. Mi ćemo vrlo ozbiljno razmisliti na koji način ćemo surađivati sa vašom agencijom”, rekao je ambasador Del Vechio.
Prema njegovim riječima, Agencija ONASA ima jednu dodatnu vrijednost, a to je činjenica da je ona neovisna novinska agencija.
“To su izvori, podaci i informacije u koje se može vjerovati i to je za nas strašno bitno. Moram reći, dobro je što BiH ima ovu agenciju, ali ne samo BiH, već i regija. Vrlo mi je drago da surađujete sa agencijama izvan BiH. Mislim da ćemo ubuduće surađivati bolje nego što smo to radili do sada”, dodao je ambasador Del Vechio.
Upitan o značaju nezavisnog i objektivnog novinarstva za savremeno demokratsko društvo, hrvatski ambasador kazao je da je bez razvijenog civilnog društva i nezavisnog novinarstva nemoguće izgraditi potpuno demokratsko društvo.
“Da bi naš građanin mogao odlučivati, da bi se mogao postaviti u odnosu na izbore, političke stranke, pa i na gospodarstvo, on mora imati vjerodostojnu informaciju. Ako neko manipulira s njim, onda njegova odluka, kakva god da je, ne može biti objektivna. Međutim, ako on ima dobru, istinitu i pravodobnu informaciju, onda je jak, moćan i biraće i tražiti da mu se da ono što mu pripada. Tu je, po meni, suština neovisnog novinarstva”, dodao je Del Vechio.
Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio predao je akreditivna pisma predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću 21. oktobra 2013. godine.(kraj)