Intervju

Posjeta Komadant Štaba NATO-A u BiH Brigadni General D. Enyeart

 

AGENCIJU ONASA POSJETIO KOMANDANT ŠTABA NATO-A U BIH, BRIGADNI GENERAL DAVID ENYEART

 

SARAJEVO, 10. NOVEMBRA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu komandanta Štaba NATO-a u BiH, brigadnog generala Davida Enyearta kojeg je informirala o radu Agencije.
Generalna direktorica Begović kazala je da je misija Agencije ONASA kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH, s ciljem širenja svoje mreže i izvan BiH.
Tokom posjete, komandant Štaba NATO-a u BiH David Enyeart, sa saradnicima, obišao je poslovne prostorije Agencije i razgovarao sa uposlenicima.
“Jako sam impresioniran onim što sam danas vidio tokom moje prve posjete Agenciji ONASA. Vidio sam da ovdje ima dosta iskusnih uposlenika. Neki od njih su tu od prvog dana, skoro 17 godina, a upoznao sam i uposlenicu koja se novinarstvom bavi već 40 godina. Ja istinski cijenim tu količinu iskustva koja je ovdje prisutna”, rekao je general Enyeart.
General Enyeart je, govoreći o značaju nezavisnog novinarstva u savremenom demokratskom društvu, naglasio da je ono jako bitno u svakom društvu, ali da je, nažalost, uticaj politike na rad novinara prisutan i u BiH.
“Prema mom mišljenju, jedna nezavisna novinska agencija ili medij treba da daju informacije građanima nezavisno od politike, iako smo svjedoci da se politička retorika vrlo često isprepliće u nekim medijskim izvještajima”, kazao je Enyeart.
Rekao je da i predstavnici NATO-a, kao i novinari, u suštini rade za građane ove zemlje, te da samim tim građani zaslužuju da dobiju tačne informacije o tome šta se dešava.
Brigadni general David Enyeart preuzeo je dužnost na funkciji komandanta NATO Štaba u Sarajevu 9. juna ove godine od brigadnog generala Johna Bullarda. (kraj)