Intervju

Posjeta ambasadora Češke

 

AMBASADOR ČEŠKE U BIH TOMAŠ SUNJOG POSJETIO AGENCIJU ONASA

 

SARAJEVO, 20. NOVEMBRA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je u sjedištu Agencije u Sarajevu u posjetu ambasadora Češke u BiH Tomaša Sunjoga (Tomas Szunyog), kojeg je informirala o radu Agencije.
Tokom posjete, ambasador Sunjog i ekonomski savjetnik u Ambasadi Češke u BiH Vladimir Randaček, obišli su poslovne prostorije i razgovarali sa uposlenicima Agencije.
Češki ambasador je istaknuo da je impresioniran tehničkim i kadrovskim potencijalima Agencije ONASA.
Naglasio je da je iznenađen velikim brojem uposlenih, kao i distribucijom vijesti u druge zemlje, dodajući da su rezultati Agencije ONASA iznad svih njegovih očekivanja.
Tokom razgovora, generalna direktorica Begović je kazala da je Nezavisna novinska agencija ONASA osnovana prije 15 godina, 1994. godine u Sarajevu, te da je danas jedna od vodećih nezavisnih novinskih agencija u BiH i regionu.
Istaknula je da je misija Agencije kontinuirani doprinos u razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH, s ciljem širenja svoje mreže i izvan BiH.
Generalna direktorica Begović je kazala da je Agencija ONASA stekla reputaciju pouzdanog izvora informacija na bh. medijskom tržištu i šire, te postala poštovano i prepoznatljivo ime.
Također, informirala je sugovornike o tome da Agencija ONASA ima dopisništva u Banjaluci i Mostaru.
Istaknula je da vijesti Agencije ONASA, na jezicima naroda u BiH, koristi većina bh. medija, institucije, javne ustanove, uspješne kompanije, banke, političke partije i nevladine organizacije, dok engleski servis vijesti koriste predstavnici međunarodnih organizacija, ambasada, privrednih predstavništava i kompanija, te marketinških i novinskih agencija.
Direktorica Begović je kazala da klijentima koji to žele, Agencija ONASA godinama pruža usluge monitoringa i press-clipinga , a osam godina pravi i specijalizirani servis javnih ponuda i tendera objavljenih u službenim glasilima i dnevnim listovima u BiH i susjednim državama. Od 22. decembra 2006. godine Agencija ONASA je punopravan član Asocijacije privatnih novinskih agencija (APNA) jugoistočne Evrope sa sjedištem u Skopju. (kraj)