Intervju

Posjeta ambasadora Malezije

 

AMBASADOR MALEZIJE POSJETIO AGENCIJU ONASA


Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović danas je u sjedištu Agencije u Sarajevu primila u posjetu ambasadora Malezije u BiH Zulkifli Adnana, sa kojim je razgovarala o mogućnostima uspostave saradnje sa državnom malezijskom novinskom agencijom BERNAMA.

SARAJEVO, 10. NOVEMBRA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović danas je u sjedištu Agencije u Sarajevu primila u posjetu ambasadora Malezije u BiH Zulkifli Adnana, sa kojim je razgovarala o mogućnostima uspostave saradnje sa državnom malezijskom novinskom agencijom BERNAMA.
Tokom sastanka generalna direktorica ONASA-e informirala je malezijskog ambasadora o radu Agencije, koja je po profesionalnom radu i objektivnošću postala prepoznatljiva u BiH, ali i u široj regiji.
Malezijski amabasador je istakao da je impresioniran organizacijom Agencije ONASA, te pokazao interesovanje za vijesti koje se odnose na političku i ekonomsku situaciju u BiH, svjetsku finansijsku krizu, kao i interesovanje za korištenje arhive ONASA-e.
“Hvala što ste mi omogućili da posjetim Agenciju i da razgovaram sa Vama o različitim pitanjima. Korisnici smo vašeg servisa koji nam je od velike koristi”, kazao je ambasador Zulkifli Adnan.
“Radiću na tome da uspostavimo saradnju između Agencije ONASA i Malezije, pogotovo sa Agencijom BERNAMA”, kazao je malezijski ambasador dodajući da postoji mogućnost saradnje i kroz malezijski Program međunarodne saradnje (International Visitor Program).
Ambasador je istakao da bi učešćem u ovom programu, koji traje od 10 do 15 dana, novinari ONASA-e imali priliku razgovarati sa malezijskim političarima, te upoznati se sa radom tamošnjih medija.
On je obećao da će Ambasada aktivno raditi na realizaciji ove posjete.
Direktorica Agencije ONASA Elvira Begović kazala je da bi odlazak novinara ONASA-e u posjetu Maleziji bio od izuzetne koristi za rad i daljnji napredak ove agencije.
Ambasador Zulkifli Adnan stupio je na dužnost u januaru 2008. godine, od kada, kao što je rekao, radi na uspostavljanju političkih, kulturnih i ekonomskih veza između Malezije i BiH.
Istakao je da je prošle sedmice u BiH boravila delegacija Univerziteta Kebangsaan iz Malezije, koja je potpisala sporazum o razumijevanju sa Univerzitetom u Sarajevu.
Najavio je da će slični sporazumi uskoro biti potpisani i sa univerzitetima u Tuzli i Mostaru.
Ambasador Zulfikli Adnana dodao je da će krajem godine organizirati večeru za oko 200 bh. studenata, koji su diplomirali u Maleziji.
Agencija BERNAMA, sa kojom bi ONASA trebala uspostaviti saradnju, osnovana je 1967. a počela je raditi 1968. godine.
Od 1998 godine Agencija vijesti emitira i na svojoj TV stanici (TV BERNAMA).
Agencija BERNAMA upošljava preko 300 novinara, urednika, fotografa i TV osoblja.(kraj)