Intervju

Posjeta ambasadora Španije

 

AMBASADOR ŠPANIJE U BIH ALEHANDRO ENRIKE ALVARGONZALES SAN MARTIN POSJETIO AGENCIJU ONASA

 

SARAJEVO, 4. NOVEMBRA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu u posjetu ambasadora Španije u BiH Alehandra Enrikea Alvargonzalesa San Martina, kojeg je informirala o radu Agencije.
Tokom posjete, ambasador Alvargonzales je obišao poslovne prostorije i razgovarao sa uposlenicima Agencije.
Španski ambasador je istaknuo da je impresioniran radom Agencije ONASA, te da redovno čita vijesti na engleskom jeziku koje mu pomažu da se informira o raznim događajima koji se dešavaju u zemlji.
“ONASA je referentna novinska agencija, ne samo u BiH već i u regionu. Od kada sam ovdje dobijam vaše vijesti, a prije toga su i moji prethodnici činili isto.U svakom slučaju, ono što sam zatekao ovdje je ozbiljnost, kredibilnost i pouzdanost”, rekao je ambasador Alvargonzales.
Govoreći o nezavisnom novinarstvu, ambasador je kazao da je “suvišno upotrijebiti oba izraza zajedno budući da novinarstvo, ako želi biti realistično, ono mora biti nezavisno”, dodajući da ukoliko nije, onda se pretvara u propagandu ili u publicitet”.
“Učešće građanstva u izgradnji demokratije ima suštinsku ulogu. Učešće organizovanog civilnog društva veoma je važno zbog stvaranja pritiska na političke vlasti. U tom smislu uticaj građanstva se ne može graditi i jačati bez transparentnog novinarstva”, istakao je Alvargonzales.
Prema njegovim riječima, uloga nezavisnog novinarstva je vitalna hrana demokratije.
Tokom razgovora, generalna direktorica Begović je kazala da je Nezavisna novinska agencija ONASA osnovana prije 15 godina, 1994. godine u Sarajevu, te da je danas jedna od vodećih nezavisnih novinskih agencija u BiH i regionu.
Istaknula je da je misija Agencije kontinuirani doprinos u razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH, s ciljem širenja svoje mreže i izvan BiH.
Generalna direktorica Begović je kazala da je Agencija ONASA stekla reputaciju pouzdanog izvora informacija na bh. medijskom tržištu i šire, te postala poštovano i prepoznatljivo ime.
Ambasador Alvargonzales predao je akreditivna pisma 16. januara 2009. godine. (kraj)