Intervju

Posjeta ambasadora Egipta

 

EGIPATSKI AMBASADOR U BIH POSJETIO NOVINSKU AGENCIJU ONASA

 

SARAJEVO, 4. NOVEMBRA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović danas je u sjedištu Agencije u Sarajevu primila u posjetu egipatskog ambasadora u BiH Ahmed El Sayed Khattaba, sa kojim je razgovarala o mogućnostima uspostave saradnje sa Novinskom agencijom “Middle East” (MENA) iz Kaira.
Tokom sastanka generalna direktorica ONASA-e informirala je egipatskog ambasadora o radu Agencije, koja je po profesionalnom radu i objektivnošću postala prepoznatljiva u BiH, ali i u široj regiji.
“Izborili smo svoje mjesto na medijskom tržištu BiH i svih ovih godina uspjeli sačuvati nezavisnost, profesionalizam i poštivati visoke zahtjeve novinarske etike”, kazala je direktorica Begović, podsjećajući kako ONASA uspješno egzistira skoro 15 godina.
Egipatski amabasador kazao je da je mu je izuzetno drago što je boravio u posjeti Agenciji ONASA, jednoj od glavnih novinskih agencija koja naporno radi na poboljšanju imidža BiH.
” Impresioniran sam radom Agencije i uvjeren sam kako postoji mnogo načina za unapređenje saradnje između ove agencije i Egipta”, kazao je ambasador Khattab, pojašnjavajući kako je riječ o uspostavljanju saradnje između agencija ONASA i MENA.
Uspostavljanje saradnje, kako je naglasio, bila je osnovna tema današnjeg sastanka sa generalnom direktoricom ONASA-e.
“MENA je danas jedna od najvećih novinskih agencija na Bliskom Istoku i izuzetno smo zainteresirani za dnevne vijesti koje dolaze sa ovog područja, posebno iz BiH”, kazao je egipatski ambasador, najavljujući kako će konkretizacija saradnje uslijediti u okviru bilateralnih odnosa Egipta i BiH, koje je ocijenio posebno dobrim.
Eventualni ugovor o saradnji koji bi bio potpisan ne bi podrazumijevao samo razmjenu vijesti, nego i druge oblike saradnje, kao što je razmjena novinara ili tehnička saradnja.
“Dnevne vijesti iz BiH su nam potrebne, posebno u ovom ključnom periodu, kada BiH napreduje na svom putu prema evropskim integracijama”, dodao je ambasador Khattab, naglašavajući kako egipatska javnost želi da bude obaviještena o tome šta se i zašto događa u BiH.
Agencija MENA, sa kojom bi ONASA trebala uspostaviti saradnju, osnovana je 1955. godine i danas je izrasla u jednu od najvećih regionalnih novinskih agencija, 11. na listi svjetskih agencija, prema izvještaju UNESCO-a.
Vijesti objavljuje na arapskom, engleskom i francuskom jeziku.
Egipatski ambasador danas je najavio i da će uskoro Agenciju ONASA posjetiti i predstavnica Egipatskog fonda za saradnju sa zemljama Balkana, kako bi bila razmotrena mogućnost tehničke pomoći ovoj agenciji.
Ambasador Khattab na dužnost ambasadora u BiH stupio je na dužnost u januaru 2007. godine. (kraj)