Intervju

Posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića

 

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BIH HARIS SILAJDŽIĆ POSJETIO AGENCIJU ONASA

 

SARAJEVO, 28. APRILA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, kojeg je informisala o radu Agencije.
Generalna direktorica Begović naglasila je da je misija Agencije kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informisanja u naprednoj, evropski orijentisanoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH, s ciljem širenja svoje mreže i izvan BiH.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH, nakon obilaska radnih prostorija Agencije ONASA i razgovora sa njenim uposlenicima, istaknuo je kako je pozitivno iznenađen brojem mladih novinara, koji u saradnji sa iskusnim kolegama mogu dati puni doprinos informisanju javnosti o najvažnijim događajima u zemlji i inostranstvu, ali i ekonomskom i ukupnom razvoju BiH.
Prema njegovim riječima, poseban doprinos tome može dati Privredni servis Agencije ONASA u kontekstu promocije novih projekata.
Sumirajući utiske posjete Agenciji ONASA, predsjedavajući Silajdžić je rekao da, generalno posmatrano, ONASA “izgleda pismeno”.
“Kad govorimo o mladim ljudima i šansama za zapošljavanje, govorimo o novim vrijednostima… Nama trebaju investicije da bismo pokrenuli projekte i da bismo imali zapošljavanje”, poručio je Silajdžić, naglašavajući da BiH raspolaže potrebnim resursima za pokretanje novih proizvodnih projekata.
Govoreći o slobodi medija, predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da to, prije svega, podrazumijeva njihovu odgovornost.
“Mediji inače reflektuju stanje u društvu, pa je tako i kod nas… Medijska slika je uvijek dobra indikacija stanja duha u jednom društvu. Nove komunikacijske tehnologije olakšale su medijima posao u tehničkom smislu, ali su ga, istovremeno, i otežale u smislu da sada imamo mnogo više učesnika u donošenju odluka. Drugim riječima, tehnologija je unijela demokratizaciju u smislu donošenja odluka, a brzina promjena, kao karakteristika aktuelnog vremena, znatno je otežala posao ljudima koji se bave tim poslom, jer skraćuje vrijeme za analizu i razmišljanje”, izjavio je Silajdžić.
U tom kontekstu, komentarišući trenutno stanje u bh. medijskom prostoru, predsjedavajući Predsjedništva BiH je ocijenio da naša zemlja mora još proći kroz određene faze razvoja, zbog same činjenice da joj je nametnuta “brza ekonomska, politička i društvena tranzicija, koja u jednoj traumatizovanoj zemlji ne može proći bez potresa”.
Silajdžić je rotirajuću dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH preuzeo 6. marta ove godine od Željka Komšića. (kraj)