Intervju

Posjeta Gđe Aiše Zahirović

 

PJESNIKINJA A. ZAHIROVIĆ DOBITNICA ZLATNE MEDALJE ABI-USA ZA 2009. GODINU ZA BIH

 

SARAJEVO, 9. MAJA (ONASA) – Američki biografski institut (ABI-USA) dodijelio je Zlatnu medalju za 2009. godinu za BiH i njen narod pjesnikinji i članici Akademije nauka i umjetnosti BiH Ajši Zahirović.
“Čast i zadovoljstvo mi predstavlja ova nagrada, jer sam jedina u BiH do sada odabrana da je dobijem na osnovu mojih postignuća, kao i prezentacije svijetu BiH i njenih naroda”, izjavila je za Agenciju ONASA pjesnikinja Zahirović.
Istakla je da joj je ovo 25. nagrada iz raznih svjetskih zemalja, ali da nažalost do sada nije dobila nijedno priznanje od svoje domovine i rodnog Sarajeva.
“Ova nagrada mi je draga jer ne predstavlja ‘grupašku’ već institucionalnu odluku”, kazala je pjesnikinja Zahirović.
Istinski šampion ne ispoljava odanost samo osjećanjima nego su on ili ona otvoreni za akciju, s najboljim namjerama za svoje društvo i zemlju, navodi se u obrazloženju Zlatne medalje.
“Bilo da su u pitanju sociološki, ekonomski, naučni, obrazovni ili politički razlozi svaki čovjek koji učini neki napor ka unapređenju svog društva može biti smatran pravim šampionom i kandidatom za Zlatnu medalju. Takvi pojedinci zaslužuju priznanje ne samo u svojoj zemlji nego širom svijeta. Tako je ABI-USA odabrao vas za dodjelu jedne od svojih internacionalno najprominentnijih počasti”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju prilikom dodjele Zlatne medalje, koju je dobila pjesnikinja Ajša Zahirović i dodaje “Vaše primanje Zlatne medalje za BiH ojačaće vaša postignuća u jednoj opipljivoj formi – elegantan eksponat za kuću ili kancelariju”. (kraj)