Intervju

Posjeta ambasadora Švedske

 

AMBASADOR ŠVEDSKE U BIH BOSSE HEDBERG POSJETIO AGENCIJU ONASA

 

SARAJEVO, 26. APRILA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu ambasadora Švedske u BiH Bosse Hedberga, kojeg je informirala o radu Agencije.
Generalna direktorica Begović je istaknula da je misija Agencije kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH, s ciljem širenja svoje mreže i izvan BiH.
Ambasador Hedberg je istaknuo da mu je poznato da je Agencija ONASA nedavno proslavila 16. godišnjicu rada, ocjenjujući njene aktivnosti iznimno važnima.
Ambasador je naglasio da nezavisni mediji imaju veoma važnu ulogu u svim društvima, te da želi vjerovati da oni mogu utjecati na proces donošenja političkih odluka, dodajući da je pružanje podrške ovakvim medijima od ključne važnosti.
“Smatram da je nezavisnost medija nešto što trebamo zajedno braniti, jer ćemo od toga svi imati koristi”, kazao je švedski ambasador.
Podsjećajući da BiH ima političke ambicije da postane članica Evropske unije (EU) i NATO-a, ambasador je istaknuo da to zahtijeva provođenje određenih reformi, naglašavajući da je u ovom procesu uloga medija izuzetno važna, kako bi diskusija o ključnim pitanjima bila konstantno “na dnevnom redu”.
Ambasador je istaknuo da je sa brojnim liderima bh. političkih stranaka razgovarao o njihovim stavovima u vezi sa predstojećim izborima, te pitanjima koja će promovirati kao prioritetna tokom predizborne kampanje.
Kako je kazao, tokom ovih sastanka, politički lideri su govorili o ekonomiji, ali nisu previše spominjali detalje u vezi sa potrebnim reformama.
“Kada dođe do potrebe za reformom čini se da političari, nažalost, ne pokazuju fleksibilnost i kompromis. To je očito dio naslijeđa iz period konflikata, ali je teško promovirati i provesti reforme u takvom okruženju”, kazao je ambasador, dodajući da je, u tom kontekstu, od iznimne važnosti postojanje nezavisnih medija.
Prema njegovim riječima, jedna od uloga nezavisnih medija treba biti da političke lidere podsjećaju na potrebu ispunjavanja obećanja koja su dali građanima, u vezi sa članstvom u međunarodnim organizacijama, te na nužnost poduzimanja neophodnih koraka kako bi BiH postala članicom ovih organizacija.
Tokom posjete, ambasador Švedske u BiH obišao je sve poslovne prostorije, te je razgovarao sa uposlenicima Agencije. (kraj)