Intervju

Posjeta ambasadora Njemačke

 

AMBASADOR NJEMAČKE U BIH JOACHIM SCHMIDT POSJETIO AGENCIJU ONASA

 

SARAJEVO, 23. MARTA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu u posjetu ambasadora Njemačke u BiH Joakima Šmita (Joachim Schmidt), kojeg je informirala o radu Agencije.
Generalna direktorica Begović je istaknula da je misija Agencije kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH, s ciljem širenja svoje mreže i izvan BiH.
Ambasador Šmit izjavio je da Agencija ONASA uživa veliku reputaciju u BiH, te da je ova činjenica rezultat rada i zasluga ove agencije.
Ambasador je istaknuo da je potrebno napraviti razliku između medijskog pluralizma i medijske slobode, dodajući da smatra da je u BiH medijski pluralizam više izražen, nego medijska sloboda.
“U BiH postoje različiti medijski proizvodi, gdje tačno znate kako će biti komentarisana određena stvar, ukoliko imate na umu da se nešto desilo. Određeni medijski proizvodi uvijek zastupaju jednake stavove, odnosno zauzimaju poziciju za određene stavove”, kazao je njemački ambasador.
Ambasador Šmit je dodao da ovakva praksa postoji i u njegovoj zemlji.
“To su dakle novine ili mediji koji ili ovise o određenoj grupaciji čitalaca koji nisu navikli pročitati ništa drugo osim onoga što im je navika, ili zato što finansijski ovise o nekome”, istaknuo je ambasador.
Ambasador Šmit je ukazao na podršku njegove zemlje slobodnom novinarstvu u BiH, koja se odražava anganžmanom u Vijeću za štampu BiH.
Kako je kazao ambasador, Njemačka je uputila eksperta za medije koji u Vijeću za štampu BiH radi već dvije i po godine.
Ambasador Šmit je dodao da Ambasada Njemačke u BiH namjerava uputiti poziv mladim bh. novinarima na putovanje u Njemačku, a povod su izbori u Sjevernoj Vesfaliji (Nordwestfalen), najmnogobrojnijoj pokrajini u ovoj zemlji.
Prema njegovim riječima, spomenuti izbori će biti održani 9. maja, a želja Ambasade je da pruži mladim novinarima profesionalne savjete kako treba izvještavati sa izbora.
Tokom posjete, njemački ambasador obišao je poslovne prostorije i razgovarao sa uposlenicima Agencije ONASA. (kraj)