Intervju

Posjeta ambasadorice Danske

 

AMBASADORICA DANSKE U BIH KIRSTEN GEELAN POSJETILA AGENCIJU ONASA

 

SARAJEVO, 5. MARTA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu u posjetu ambasadoricu Danske u BiH njenu ekselenciju Kirsten Rosenvold Geelan, koju je informirala o radu Agencije.
Generalna direktorica Begović je istaknula da je misija Agencije kontinuirani doprinos u razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH, s ciljem širenja svoje mreže i izvan BiH.
Ambasadorica K. Geelan u kratkoj izjavi za ONASU kazala je da je jasno da u svakoj zapadnoj demokratskoj zemlji mediji imaju ključnu ulogu u društvu.
“Mediji su dio istorije u evropskim zemljama i odigrali su važnu ulogu u nastanku i opstanku demokratije.I u BiH mediji, koji su se borili za opstanak u ratu, imaju važnu ulogu. Kada posmatramo medije u BiH stiče se utisak da se nedovoljno fokusiraju na ono što se krije ‘iza naslova’ članaka, iza negativne političke retorike, a samim tim i iza pozitivnih članaka i izjava koji se odnose na predstojeće izbore. Mislim da se na neki način te priče iza naslova nekako ‘gube u prijevodu’ i smatram da bi tom problemu nezavisni mediji trebali posvetiti više pažnje”, kazala je ambasadorica Geelan.
Tokom posjete, ambasadorica Danske u BiH Kirsten Rosenvold Geelan obišla je poslovne prostorije i razgovarala sa uposlenicima Agencije ONASA.(kraj)