Vijesti

MOSTAR: KOORDINACIJA SINDIKATA OBRAZOVANJA POZVALA VLADU HNK NA RAZGOVOR


MOSTAR, 26. FEBRUARA (ONASA) – Koordinacija sindikata obrazovanja Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK) pozvala je Vladu kantona na rješavanje problema i sprječavanje štrajka.
“U nekoliko prethodnih dana Vlada HNK-a se bavi pisanjem saopćenja i obesmišljavanjem štrajka zaposlenih u obrazovanju, umjesto da napore ulože u rješavanje ovog problema i spriječe generalni štrajk. Navode kako dijaloga nema, jer mi ne prihvatamo činjenice i stvarnu argumentaciju. Ponavljaju, po ko zna koji put, kako nije dovedeno u pitanje nijedno pravo sadržano u kolektivnim ugovorima, iako smo to više puta demantirali navodeći konkretne primjere, npr. sistematski pregled kojeg su zaposleni u srednjim školama posljednji put obavili 2010. godine, a u Kolektivnom ugovoru stoji da će se obavljati svake tri godine, ili iznos toplog obroka koji po Kolektivnom ugovoru iznosi 1 posto od prosječne plate isplaćene u FBiH, a oni su donijeli odluku za cijelu 2024. godinu i zaustavili taj iznos na 12,80 KM”, navode iz Koordinacije sindikata obrazovanja HNK-a.
Ističu i kako je nemoguće da povećanje u iznosu od 2,5 posto koje je dobio jedan dio zaposlenih u osnovnim školama, te 5 posto zaposleni u srednjim školama, u konačnici iznosi 24,1 milion.
“Visinu svojih plata nikada nismo zatajili, ali iz Vlade su naveli iznose na koje nije odbijen porez na dobit (nakon tog odbitka plata nastavnika iznosi 1.333,2 KM, a plata srednjoškolskog profesora 1.432,4 KM). Kao jednu od nejasnoća u vladinom saopćenju navode i podatak da na plate radnika u obrazovnim ustanovama odlazi 35 posto budžeta, a znamo da na sve zaposlene koji plate primaju iz budžeta odlazi nepunih 50 posto pa je, prema tome, 15 posto iznos koji dobije oko 2.500 ostalih budžetaskih korisnika” navedeno je.
Vladi HNK-a poručuju na kraju kako žele razgovarati i pregovarati, a ako ni tada ne dođe do dogovora, o daljim aktivnostima članstvo sindikata izjasnit će se putem ankete. N.H.