Vijesti

SARAJEVO: “GOSPOĐICINA KUĆA ” IZ AUSTROUGARSKOG PERIODA ĆE BITI OBNOVLJENA DO LJETA




SARAJEVO, 25. FEBRUAR (ONASA) – Radovi na sanaciji, restauraciji i kolorističkoj obnovi fasade Gospođicine kuće u Sarajevu, znamenitog zdanja iz austrougarskog perioda na obali Miljacke, već su počeli ranije postavljanjem skele na ovoj građevini.
Planirani rok za završetak radova je 90 radnih dana, u skladu sa vremenskim prilikama, potvrdili su Feni iz Grada Sarajevo.
Kao što je od ranije poznato, obnova je najavljena još 2021. godine, a nakon brojnih administrativnih prepreka restauracija je zvanično i počela.
Zapadnom stranom Gospođicina kuća je oslonjena na zgradu u kojoj je Ambasada Grčke, a istočna strana je orijentirana prema zgradi Parlamenta FBiH. Sjeverna i južna fasada su izvedene u historicističkom maniru. Specifičnost građevine je primjena zgrafito tehnike u ukrašavanju zidnih površina, koja podrazumijeva urezivanje crteža u malter.
Počevši od 1905. godine objekat je bio u vlasništvu “ddo Sarajevo”, a 1935. godine dolazi do promjene vlasništva. Na osnovu kupoprodajnog ugovora od 19. septembra 1935. godine u posjed objekta dolazi Ilija Cvijanović iz Sarajeva. Tokom Prvog i Drugog svjetskog rata te perioda između, nije došlo do oštećenja objekta. Godine 1962. izvršena je nacionalizacija objekta, ali su nasljednicima vlasnika ostavljeni spratni i potkrovni stan.
Tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine objekat je doživio lakša oštećenja usljed granatiranja. Nakon 1995. godine objekat je napušten, izuzev prizemne stambene jedinice te je vidna degradacija krovne konstrukcije gdje prodire vlaga kao i oslikane sjeverne fasade. (kraj)