Vijesti

MOSTAR: POTPISAN UGOVOR O USPOSTAVLJANJU AVIO LINIJI MOSTAR – BEOGRAD


MOSTAR, 2. FEBRUARA (ONASA) – Ugovor između Grada Mostara, kompanije Air Serbia i Aerodroma Mostar o uspostavljanju avio linije Mostar – Beograd – Mostar potpisan je danas u Gradskoj vijećnici (GV) Mostar.
  Prvi let na ovo relaciji bit će 15. aprila, početna cijena je 56 eura u jednom smjeru, odnosno 104 eura za povratno putovanje u ekonomskoj klasi.
  Gradonačelnik Mostara Mario Kordić istaknuo je kako potpisivanje ovog ugovora ima velik značaj za grad, ali i regiju Hercegovinu.
  „Ambicije su bile puno skromnije kada smo prije tri godine pokrenuli projekat revitalizacije Aerodoma. Aerodrom Mostar mora biti generator razvoja Hercegovine i Mostara, i danas sa zadovoljstvom mogu reći da smo napravili dobar rezultat. Mostar je povezan sa četiri značajna haba, odnosno središta Munchen, Rim, Beograd i Zagreb“ rekao je Kordić
  Direktor za komercijalu i strategiju kompanije Air Serbia Boško Rupić kazao je kako za njih ovo predstavlja nastavlja širenja prometa u regiji.
  „Mostar je 17. destinacija na području bivše Jugoslavije, očekujemo da će na ovoj relaciji biti putnika u oba smjera. Očekujemo da će letjeti i putnici koji preko Beograda putuju dalje, što po Europi, a konekcije postoje i za Sjedinjene Američke Državae. Karte su jutros od devet sati već dostupne u prodaji“ rekao je Rupić.
  Federalna ministrica saobraća i komunikacija Andrijana Katić kazala je kako su u 2023. godini ovo ministarstvo i Vlada FBiH osigurali 1.300.000 maraka za subvenciju letovima.
  „Nećemo stati na tome. U ovoj godini smo predvidjeli sredstva za unaprjeđenje javnog saobraćaja i to u iznosu od sedam miliona maraka“ rekla je Katić.
  Direktor Aerodroma Mostar Marko Đuzel je rekao kako se rijetko koji aerodrom može pohvaliti da ima četiri huba.
  „To nije prepotentno kazati, imaju zračne luke puno linija, ali ova četiri huba, Minhen, Rim, Zagreb i Beograd puno znače. Osamdeset destinacija, zapadna Europa, Amerika, taj segment tranzitnih putnika puno će nam značiti. Direktno iz Mostara povezani smo sa šest destinacija, što je rekordno, jer nikad nije bilo više od tri, a kada bismo množili, gdje sve možete iz Beograda, Minhena, Rima, mislim da se tu radi o više od 100 destinacija“ rekao je Đuzel.
Karte su dostupne u prodaji od devet sati jutros, a cijene karata su 56 eura u jednom smjeru, a povratna 104 eura sa svim taksama. (kraj) N.H.