Vijesti

FUP UHAPSIO DVIJE OSOBE NA PODRUČJU KONJICA KOD KOJIH JE PRONAĐENO 160 STABILJIKA OPOJNE DROGE CANNABIS


SARAJEVO, 2. AUGUSTA (ONASA) – Policijski službenici Federalne uprave policije su tokom jučerašnjeg dana s ciljem sprečavanja proizvodnje opojne droge, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog Kantona poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području Konjica, a vezano za dokumentovanje krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.
U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Konjicu izvršen je pretres na području Konjica – Boračko jezero, te su tom prilikom slobode lišene dvije osobe iz Sarajeva i Jablanice inicijala S.D. (1982) i A.B. (1987), dok se za jednom osobom traga, zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenog krivičng djela, kojom prilikom je pronađena opojna droga Cannabis.
Navedene osobe se sumnjiče da su na području Hercegovačko-neretvanskog Kantona, područja grada Konjica tokom 2023. godine, neovlašteno proizvodili opojnu drogu Cannabis na način da su na više lokacija uspostavili plantaže na kojima je tokom pretresa i uviđaja pronađeno i zaplijenjeno 160 stabljika opojne droge Cannabis, te su tom prilikom pronađeni i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.
Predmetne osobe su kriminalistički obrađene, te će o njihovom daljem statusu odlučivati nadležno Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog Kantona.
Veliki doprinos u realizaciji navedenih aktivnosti dali su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog Kantona, PU Konjic, saopćio je FUP.