Vijesti

BEĆIROVIĆ U LONDONU RAZGOVARAO SA MINISTROM ORUŽANIH SNAGA UK HIPIJEM: JAČANJE ORUŽANIH SNAGA BIH JE NAJBOLJI ODGOVOR EKSTREMISTIMA

SARAJEVO, 5. JULA (ONASA) – Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa ministrom Oružanih snaga UK Džejmsom Hipijem (James Heappey) tokom radne posjete Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.
Bećirović i Hipi razgovarali su o sigurnosnoj krizi u Bosni i Hercegovini, izazvanoj protivustavnim djelovanjem organa bh. entiteta RS, koja prijeti da izazove nestabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji Zapadnog Balkana.
Bećirović je naglasio da je pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH direktan udar na mir, a dolazi nakon najave predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da će entitetski organi pokušati razbiti međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu. Vrijeme je za konkretne korake u sankcioniranju rušitelja mira i sigurnosti. Međunarodna zajednica sada mora biti odlučna i ne dozvoliti da dođe do destabilizacije u Bosni i Hercegovini i regiji, istakao je Bećirović tokom razgovora.
Ministar oružanih snaga Džejms Hipi poručio je da vlada UK neće ignorirati bilo kakvo narušavanje mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. UK ozbiljno razmatra ponovno sudjelovanje vojnika Ujedinjenog Kraljevstva u EUFOR misiji ALTHEA u Bosni i Hercegovini. Inače, UK je prva implementirala odluke posljednjeg samita NATO u Madridu, kojima je definirano da se sigurnost Bosne i Hercegovine inkorporira u sigurnost Alijanse.
Denis Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva Oružanim snagama BiH, kao i drugim sigurnosnim i odbrambenim institucijama države Bosne i Hercegovine. Posebno je naglasio važnost nastavka jačanja odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine, modernizaciji Oružanih snaga BiH, kao i snaženje odbrane od kibernetičkih napada kroz uspostavljanje Centra za kibernetičku sigurnost u Bosni i Hercegovini.
Također, on je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti s podrškom Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na polju vojne obuke, reforme odbrane, kontrole vatrenog oružja, te provođenju infrastrukturnih projekata. Iskazana je i podrška nastavku školovanja i obuke pripadnika Oružanih snaga BiH na britanskim vojnim akademijama i drugim odbrambenim institucijama.
Osim ovog sastanka Denis Bećirović je razgovarao i sa drugim predstavnicima Vlade UK zaduženim za državnu sigurnost i međunarodne poslove.