Vijesti

VISOKI PREDSTAVNIK SCHMIDT – GRANICE UNUTAR BIH NE POSTOJE I NE MOGU POSTOJATISARAJEVO, 25. APRILA (ONASA) – Nisu tačne tvrdnje da je pitanje vlasništva nad državnom imovinom već riješeno u Daytonu, radi se o suštinskom pitanju koje tek treba riješiti u ovoj zemlji, dakle, zaključak je jednostavan: bosanskohercegovački političari, radite svoj posao, kazao je visoki predstavnik Christian Schmidt.
“U pogledu procesa koji će dovesti do rješenja, potrebno je razgovarati o ovom pitanju na tehničkom i pravnom nivou, što će voditi ka prihvatljivim i održivim rješenjima za pitanje raspodjele imovine između države, entiteta, Brčko Distrikta, kantona i općina”, kazao je Schmidt.
Visoki predstavnik podsjeća da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i pravno postoje samo na osnovu daytonskog Ustava:”Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i odlučno odbacujem sve vrste neodgovornih aktivnosti u tom pogledu.”
Visoki predstavnik podsjeća da granice unutar BiH ne postoje i ne mogu postojati, te da nikakve prepreke u pogledu slobode kretanja u BiH nisu prihvatljive.
“Zadatak političara u BiH je da konačno u potpunosti provedu Dayton i da o njemu ne pričaju izmišljotine. Poštivanje ustavnog poretka BiH je kamen temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka Bosne i Hercegovine. Ustav BiH je sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir, a odluke Ustavnog suda BiH su konačne, obavezujuće i moraju se provoditi”, zaključio je.