Vijesti

EU: RUSIJA I DALJE IMA ZNAČAJAN UTICAJ NA ZAPADNOM BALKANU I MOĆ DA UTIČE NA REGIONALNE POKUŠAJE POMIRENJA, INTEGRACIJE I REFORME U PRAVCU DEMOKRATIZACIJEPODGORICA, 25. APRILA (ONASA-MINA) – Rusija i dalje ima značajan uticaj na Zapadnom Balkanu, i moć da utiče na regionalne pokušaje pomirenja, integracije i reforme u pravcu demokratizacije, navodi se u kompromisnim amandmanima na Nacrt izvještaja o stranom uplitanju u sve demokratske procese u Evropskoj uniji (EU).
U dokumentu, u koji je Televizija Crne Gore (TVCG) imala uvid, kaže se da se države koje pristupaju EU suočavaju sa izazovima koji proizlaze iz zlonamjernog stranog uplitanja i kampanja dezinformacija.
Kako prenosi portal RTCG, o tom dokumentu sjutra će glasati članovi Odbora za strano uplitanje u Evropskom parlamentu (EP).
U kompromisnim amandmanima navodi se da su nedavni događaji pokazali da nedostatak proširenja ima ozbiljnu stratešku cijenu.
“Budući da je Zapadni Balkan područje strateške i geopolitičke konkurencije i da su neke od njegovih zemalja sklone destabilizaciji, ugrožavajući sigurnost i stabilnost kontinenta”, dodaje se u dokumentu.
Ističe se da treće zemlje iskorištavaju ranjivosti u regionu, kroz strateška ulaganja i kampanje dezinformacija, čiji je cilj da negativno utiču na rastuću euroatlantsku orijentaciju i stabilnost pojedinih zemalja i promjena orijentacija regije u cjelini.
“Rusija koristi svoj uticaj u Srbiji pokušavajući da destabilizuje i da utiče na susjedne suverene države: u Bosni preko Republike Srpske, u Crnoj Gori preko prosrpskih osjećanja u zemlji, kao i Srpske pravoslavne crkve, i na Kosovu korišćenjem i potpirivanjem postojećih tenzija na Sjeveru”, navodi se u dokumentu.
Kako se dodaje, agresorski rat Rusije protiv Ukrajine učinio je očiglednijom vezu između pokušaja strane manipulacije informacijama i prijetnji EU i njenom neposrednom susjedstvu, Zapadnom Balkanu i zemljama Istočnog partnerstva, i uticaj na globalnu bezbjednost i stabilnost.
“Rusija i dalje ima značajan uticaj na Zapadnom Balkanu, i ima moć da utiče na regionalne pokušaje pomirenja, integracije i reforme u pravcu demokratizacije”, kaže se u amandmanima.
Ističe se da je Srbija postala sigurno utočište za neke ruske kompanije koje žele da izbjegnu ili zaobiđu sankcije koje je uvela EU, jer je u toj državi od jula prošle godine više kancelarija Russia today u Beogradu, koji je pokrenuo svoj onlajn servis vijesti na srpskom jeziku.
Poslanici EP u jednom od amandmana izražavaju žaljenje zbog nedostatka napretka i kontinuiranog sporog ritma procesa proširenja Zapadnog Balkana, što je dovelo do “smanjenja podrške EU i frustracije među stanovništvom Zapadnog Balkana”.
Oni osuđuju nastavak pokušaja Rusije da izvrši uticaj na Zapadni Balkan, “što se mora shvatiti kao dio šire strategije za promovisanje autoritarizma u Evropi”.
U amandmanima se ističe zabrinutost zbog nedavnih saznanja da je Srbija zemlja koja je najpodložnija zlonamjernom stranom uticaju na Zapadnom Balkanu, posebno iz Rusije i Kine, i da Srbija još nije primijenila sankcije Rusiji i da se nije uskladila sa spoljnom politikom EU.
Poslanici od EU očekuju da osnaže resurse u oblasti stateških komunikacija, kako bi se suzbile dezinformacije, čiji je cilj podrivanje interesa i vrijednosti EU.