Vijesti

MINISTAR PRIVREDE ZDK SAMIR ŠIBONJIĆ I AMBASADOR ITALIJE MARCO DI RUZZA U ZENICI O UNAPRIJEĐENU SARADNJEZENICA, 2. APRILA (ONASA) – Ministar privrede Zeničko – dobojskog kantona Samir Šibonjić razgovaro je u Zenici sa ambasadorom Italije u Bosni i Hercegovini Marcom Di Ruzzaom o mogućnostima unaprijeđenja saradnje kompanija iz Zeničko – dobojskog kantona sa kompanijama iz Italije.
Razgovor je upriličen u okviru susreta privrednika koje je organiziralo Udruženje Italijanskih privrednika u BiH “SPIN 316”.
Ministar Šibonjić je istako da je privreda ZDK stub razvoja Bosne I Hercegovine, te da je kao takva veoma zainteresirana za jont venture projekte.
“Zajedno smo snažniji. Udružimo li resurse sa kojima raspolažemo, a koji se prije svega temelje na izvanredno motiviranoj i obučenoj radnoj snazi, kao i odličnom geografskom položaju u okviru kojeg poslujemo, imat ćemo izvanredne komparativne prednosti. Takođre, mi kao Ministarstvo zainteresirani smo za partnerske programe sa italijanskim prijateljima kojima bismo bili u stanju još snažnije unaprijediti poslovni ambijent u našem, privredno vrlo aktivnom kantonu. Italija je naš susjed i italijanski privrednici su dobro došli u ZDK i BiH. S druge strane, naše kompanije ostvaruju značajne rezultate izvozeći u Italiju. To su činjenice koje raduju. Mi ćemo s naše strane učiniti sve da ova saradnja bude još bolja”, kazao je ministar Šibonjić.
Amabsador Marcco Di Ruzza je naglasio da će u novembru ove godine u Sarajevu biti organiziran Business Forum koji će okupiti bosanskohercegovačke i italijanske privrednike i zvaničnike sa ciljem privlačenja italijanskih investicija u Bosnu i Hercegovinu.
S tim u vezi amabasador Di Ruzza je pozvao sve zainteresirane da učestvuju na Business Forumu. Ministar Šibonjić se pridružio pozivima kompanijama da dođu i predstave se na Business Forumu.
Također, ministar Šibonjić je uputio poziv da se isti takav forum održi i u Zenici.
Da su poslovne aktivnosti i saradnja kompanija iz ZDK sa Italijom vrlo žive govori i podatak da na Sajam privrede koji će se u maju ove godine održati u Milanu od osam kompanija iz BiH – čak četiri dolaze iz ZDK.
Na kraju razgovora dogovreno je da se organizira zvanični susret ambasadora i ministra.