Vijesti

AMBASADORI UPRAVNOG ODBORA VIJEĆA ZA PROVEDBU MIRA JOŠ JEDNOM POTVRĐUJU SVOJU DOSLJEDNU PODRŠKU VISOKOM PREDSTAVNIKU SCHMIDTU



SARAJEVO, 8. FEBRUARA (ONASA) – U svjetlu nedavnih prijetnji, uključujući i prijetnje nasiljem, usmjerenih protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta, ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira još jednom izražavaju svoju čvrstu i dosljednu podršku visokom predstavniku i njegovoj ulozi u Bosni i Hercegovini u nadziranju provedbe civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. saopćio je OHR.
Pokušaji ugrožavanja pozicije visokog predstavnika doprinose podjelama u društvu i skreću pažnju sa suštinskih reformi koje su potrebne BiH.
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira pozivaju glavne aktere u cijeloj zemlji da ulože energiju u rješavanje najhitnijih izazova s kojima se BiH suočava, a to su: ekonomski razvoj, borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava i napredovanje BiH na njenom evroatlantskom putu.
Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira zahvaljuju visokom predstavniku Christianu Schmidtu na njegovom opredjeljenju da surađuje sa svim akterima u Bosni i Hercegovini na pronalaženju stabilnih i trajnih rješenja potrebnih za provedbu preostalih elemenata Programa 5+2 čime bi došlo do uspješnog okončanja međunarodne supervizije u BiH.
Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira spremni su pružiti svoju pomoć i podržati domaće zvaničnike u njihovim nastojanjima da osiguraju prosperitetnu budućnost za sve građane koji žive u BiH.