Vijesti

BANJALUKA: VANREDNA SITUACIJA ZBOG PROBLEMA SA VODOSNABDIJEVANJEM OSTAJE NA SNAZI
BANJALUKA, 5. JULA (ONASA) – Štab za vanredne situacije Grada Banjaluka održao je danas novu sjednicu zbog problema sa vodosnabdijevanjem u pojedinim dijelovima grada, što je izazvano velikim vrućinama i sušama.
Mjere, koje su na snazi od nedjelje u mjesnim zajednicama Donja Kola, Rekavice 1, Bronzani Majdan, Stratinska, Potkozarje, Verići, Ljubačevo i  Donja Piskavica su dale efekta, poručio je komandant Štaba gradonačelnik Draško Stanivuković.
„Uspjeli smo da u pojedinim mjesnim zajednicama, u kojima smo proglasili vanredno stanje u nedjelju, obezbijedimo redovno vodosnabdijevanje. Sa druge strane, u drugim mjesnim zajednicama, gdje je situacija dosta izazovnija, prekinuli smo kontinuitet u nedostatku vode u najvažnijim vremenskim periodima, dakle u jutarnjim i večernjim časovima“, poručio je gradonačelnik Stanivuković.
Naglasio je da i dalje važi apel prema sugrađanima, a koji se odnosi na racionalnu potrošnju vode, te je dodao da nadležni organi, kako gradski, tako i republički, konstantno vrše obilazak terena i kontrolu.
„Bitno je istaći da je u pojedinim mjesnim zajednicama na snazi redovno dopremanje cisterni sa vodom. Mjere koje preduzimamo za mjesne zajednice Ljubačevo i Verići takođe su dale efekte, te mještani ovog dijela gradske teritorije mogu da očekuju dolazak vode sutra u ranim jutanjim časovima“, poručio je on.
Ističe kako će, zahvaljujući preduzetim mjerama, mještani visinskih zona Mjesne zajednice Ljubačevo takođe dobiti vodu, dok je u Verićima u toku ispiranje cjevovoda.
„Mjesna zajednica Verići dugo nije imali vodu, pa su cjevi zbog toga postale prljave, a samim tim voda mutna. Trenutno se radi na ispiranju cjevovoda, a sve kako bi korisnici imali čistu vodu“, naglasio je on.
Nekoliko bitnih zaključaka doneseno je na Štabu, poručio je gradonačelnik Stanivuković.
„Po hitnom postupku je donesena Odluka o izradi projekta, te pronalaženju sredstava za projekat cjevovoda na Tunjicama, koji će trajno da riješi problem sa vodosnabdijevanjem potkozarskih sela i Donje Piskavice. Na takav korak smo se odlučili, mi smo spremni ići do kraja. Takođe, Grad će finansijski podržati preduzeće ‘Vodovod’ kako bi zajedno riješili sve ono što im je neophodno, a to se odnosi prvnestveno na kadrove, kao i tehničke stvari za lakše obavljanje posla na terenu, poput cisterni i bagera“, zaključio je komandant Štaba.
Dodao je kako sve mjere, koje su donesene u nedjelju, 3. jula i dalje ostaju na snazi.
U proteklim danima, predstavnici Vodovoda a.d Banjaluka sa predstavnicima Grada boravili su na terenu u mjesnim zajednicama Donja Kola, Rekavice1, Bronzani Majdan, Stratinska, Potkozarje, Verići, Ljubačevo i  Donja Piskavica, u kojima je proglašeno vanredno stanje zbog problema sa vodosnabjedvanjem, te su sanirani pojedini kvarovi, analizirana situacija, a pomak je veliki. Obilazak terena, kao i inspekcijska kontrola biće nastavljena svakodnevno. (kraj) M.O.