Vijesti

UNITED GRUPA U SARADNJI SA KOMPANIJOM NOKIA UNAPREĐUJE SVOJU MOBILNU MREŽU ZA NENADMAŠIVO KORISNIČKO ISKUSTVO

SARAJEVO, 11. AUGUSTA (ONASA) – United Grupa objavila je danas da je potpisana saradnja sa kompanijom Nokia u cilju unapređenja postojeće mobilne mreže za nenadmašivo korisničko iskustvo.
Saradnja United Grupe i kompanije Nokia doprinijet će uvođenju nove generacije digitalnih usluga širom Jugoistočne Evrope, uključujući nove 5G usluge kako za rezidencijalne, tako i za poslovne korisnike, veće brzine i sigurnosti za vrhunsko korisničko iskustvo.
Za mobilne operatere koji posluju u okviru United Grupe – kompanija VIVACOM u Bugarskoj i Telemach u Hrvatskoj i Sloveniji – saradnja dvije kompanije će omogućiti masovnu povezanost na internet mrežu za još veći broj uređaja uz pouzdanu konekciju za podršku aplikacijama i uslugama koje su ključne za digitalnu transformaciju savremene industrije.
U okviru United Grupe vodećeg telekomunikacijskog i medijskog operatera u Jugoistočnoj Evropi u Bosni i Hercegovini posluju Telemach BH kompanija i njeni servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituju televizije i portali Nova BH i N1.
Unapređenja mobilne mreže United Grupe dio su petogodišnjeg plana investicija od preko 900 miliona eura koje vodeći telekomunikacijski i medijski operater ulaže u modernizaciju svojih mobilnih i fiksnih mreža, kako bi se obezbijedila vrhunska povezanost i napredni proizvodi i usluge za milione novih i postojećih korisnika.
United Grupa radiće na razvoju usluga kao što su mobilne veze gigabitnih brzina, unapređeni sistemi za prenos podataka uz minimalno kašnjenje i pristup fiksnoj bežičnoj mreži, što će biti ključni pokretači u narednim godinama i za digitalizaciju i za konkurentnost na tržištima na kojima posluje.
“Porast povezanih uređaja i sve veće potrebe koje mobilni korisnici danas imaju, zahtjeva moćnu bežičnu mrežu koja može da prenese velike količine podataka brzo, sigurno i sa zanemarljivim kašnjenjem. Naša ulaganja – i u mobilne i u fiksne mreže – garantuju da će korisnici United Grupe uvijek imati pristup najboljem što naša industrija može da ponudi”, rekao je Željko Batistić, potpredsjednik United Grupe za tehnologiju.
Saradnja između kompanije Nokia i United Grupe počela je u martu ove godine, nakon što je United Group za podršku u uvođenju optičke mreže nove generacije u Jugoistočnoj Evropi, odabrala kompaniju Nokia.
“Nokia je zadovoljna što nastavlja da podržava snažnu poziciju United Grupe na tržištu Jugoistočne Evrope. Vodeći portfolio naših usluga na tržištu nastavlja da demonstrira svoju širinu, pouzdanost i inovativnost koristeći mogućnosti Cloud sistema, uz centralizovanu ili distribuiranu implementaciju. Radujemo se što ćemo United Grupi i njenim korisnicima pružiti vrhunske performanse”, naveo je Mikko Lavanti, potpredsjednik i direktor kompanije Nokia za Centralnu Evropu i Aziju.
Osnovne implementacije će se u početku uvoditi za 3G, 4G i 5G mreže United Grupe na Cloud-u, od trećeg kvartala ove godine.(kraj)