Vijesti

SARAJEVO: NA KOVAČIMA OBILJEŽENA GODIŠNJICA ROĐENJA ALIJE IZETBEGOVIĆA

SARAJEVO, 8. AUGUSTA (ONASA) – Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, delegacija Asocijacije mladih SDA, kao i drugi zvaničnici SDA danas su položili cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači povodom dana rođenja prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.
– Danas je 96 godina od rođenja Alije Izetbegovića i njemu sasvim sigurno ne trebaju ovakva okupljanja, a mislim da nama to sigurno treba. Alijina definicija da BiH nije samo parče zemlje na Balkanu nego ideja da različiti ljudi, vjere i nacije mogu da žive zajedno, je istinita jer nas niko nije tjerao prije 200, 300, 400 godina da tu pravimo bogomolje pomažući jedni drugima. Alija se borio za poziciju Bošnjaka na taj način, izjavio je novinarima Bakir Izetbegović.
“Kada neko izjavi za Bošnjake da su jedan podanički i kukavički narod koji se prevjerio ili promijenio vjeru, onda se možemo sjetiti tog vremena koje simbolizira rahmetli Alija Izetbegović kada su se stotine hiljada ljudi borili upravo za slobodu, za dostojanstvo, za svoju zemlju, za svoju vjeru”, kazao je Bakir Izetbegović i te dodao da se “igra nerava mora dobiti”.
“Ne možemo više dopustiti da se u Bosni i Hercegovini negiraju genocid, da se slave ratni zločinci, ali u isto vrijeme moramo smirivati strasti”, poručio je.
Na upit da li će doći do sastanka Milorada Dodika i novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, te raspleta situacije, Izetbegović misli da hoće.
“Dodik krene sa takvim preteškim riječima, pa onda reterira. Mislim da će se u BiH kao nakon nekog velikog zemljotresa dešavati dešavati mali potresi i da ćemo mi ovdje napraviti normalnu zemlju. Ne znam hoće li u tome učestvovati Milorad Dodik, mislim da je prešao mjeru. Ako se vrati na pozicije od prije 10, 15 godina mogao bi i on biti jedan od onih koji će napraviti društvo gdje omladina ne odlazi, gdje se penzioneri ne boje budućnosti i niskih penzija. To smo odavno mogli biti da nije bilo ovakve neodgovorne politike koja je dolazila od Milorada Dodika”, naveo je Izetbegović.
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da je Alija najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH.
– Bio je na čelu BiH onda kada je ona ostvarila svoju nezavisnost. To su epohalna postignuća. Uvijek ćemo biti zahvalni Aliji na svemu onome što je učinio za BiH. Koristićemo svaku priliku da se sjećamo i odajemo poštovanje – rekao je Džaferović.
Kaže da su mudrost, tolerancija i razumijevanje Alije Izetbegovića vezano za sve društvene procese nešto što je prijeko potrebno Bosni i Hercegovini. (kraj)