Intervju

INTERVJU SA DIREKTOROM KJP ZOI’84 OCS MIDHATOM HUBIJAROM

Razgovarala:Selma PUŠINA

SARAJEVO, 10. DECEMBRA (ONASA) – Dirketor Kantonalnog javnog preduzeća (KJP) ZOI’84 Olimpijski centar Sarajevo (OCS) Midhat Hubijar u intervjuu za Agenciju ONASA, između ostalog, govori o prioritetima u radu, trenutnoj situaciji u preduzeću, problemima u radu, projektima za 2018. godinu, zimskoj i ljetnoj sezoni, reorganizaciji unutar preduzeća…

ONASA: Koji su Vaši trenutni prioriteti u radu?

HUBIJAR: Prioriteti u radu KJP ZOI’84 OCS su svakako kontinuirano održavanje pozitivnih procesa i stabilnosti preduzeća te okončanje aktivnosti na Bjelašnici, a prevashodno se to odnosi na završetak radova na vertikalnom transportu, šestosjedu i četverosjedu kao i na sistemu vještačkog osnježavanja. Osim ovih, sve ostale aktivnosti su usmjerene na početak skijaške sezone 2017./2018. na Bjelašnici i Igmanu, ali i sezone leda u Olimpijskoj dvorani Zetra.

ONASA: Kada ste došli na funkciju direktora KJP ZOI’84 OCS stanje nije bilo zadovoljavajuće, ali kada se osvrnemo na prošlu sezonu stanje se izuzetno popravilo. Mnogo uspješnih projekata je iza Vas, kako onda ocjenjujete trenutnu situaciju u preduzeću?

HUBIJAR: Mojim dolaskom na funkciju direktora KJP ZOI’84 OCS zatečeno je izuzetno teško stanje u preduzeću. Velika finansijska dugovanja od 16.000.000 KM, zatim 14 neisplaćenih plaća, obaveze prema dobavljačima, bankama, uposlenicima koji su bili u generalnom štrajku, zaključana Olimpijska dvorana Zetra, obustavljeni svi radni procesi unutar kolektiva… Dakle totalna anarhija koja je dovela firmu pred gašenje. Danas predstavljamo KJP ZOI’84 OCS kao jednu čvrstu, prosperitetnu kompaniju sa stabilnim poslovanjem koja se uspijela iznijeti sa jednim od najvećih kapitalnih projekata u Federaciji BiH, a radi se o projektu vertikalnog transporta i vještačkog osnježavanja.

ONASA: Nedavno su završeni radovi na vertikalnom transportu na Bjelašnici, te ste najavili i još nekoliko građevinskih radova i infrastrukturne izgradnje, šta nam možete reći povodom toga?

HUBIJAR: Radovi na vertikalnom transportu i vještačkom osnježavanju su završeni, uskoro trebamo dobiti potrebne dozvole. Osim nove vertikalne instalacije radili smo i na probijanju nove staze, dužine 250 metara koja spaja kotlove sa kolijevkom i širine 30 metara, zatim proširene su i uređene postojeće ski staze, izgrađene su dodatne tri trafostanice, osim postojećeg kapaciteta od 12.000 metara kvadratnih vode, napravljena je nova akumulacija kapaciteta od 40.000 metara kvadratnih vode. Dakle, kapaciteti akumulacija zajedno sa vodovodom koji je direktno priključen na akumulacije garantuje mnogo snijega i dugu i uspješnu zimsku sezonu.

ONASA: Najavili ste da će se ove godine skijati pet mjeseci i u odličnim uvjetima , što znači da prvi put skijaška sezona neće zavisiti od snježnih padavina. U tom kontekstu uprava KJP ZOI’84 OCS radi na vještačkom osnježavanju staze 5A za snowboard. Kako napreduje ovaj projekat i da li će biti finaliziran do svečanog ostavaranja sezone kako je i najvljeno?

HUBIJAR: Kada govorimo o sistemu vještačkog osnježavanja, sa zadovoljstvom možemo konstatovati da predstojeća sezona neće zavisiti od snježnih padavina. Imamo 37 snježnih topova, što je sasvim dovoljno za pripremu i trebalo bi biti dovoljno za gore navedeno. Najavio bih da će ski sezona službeno biti otvorena 16. decembra.

ONASA: U kontekstu prethodnog pitanja te s obzirom da je nova sezona na korak ispred nas, kakva su Vaša očekivanja i koliko će ovi noviteti doprinijeti razvoju zimskog turizma?

HUBIJAR: Sve ovo na čemu KJP ZOI’84 OCS radi posljednjih šest mjeseci je garancija da će ova sezona biti bolja od svih do sada. Razlog je svakako činjenica da je ovo prvo veće postolimpijsko ulaganje u ski centar Bjelašnica-Igman i drago nam je što smo mi nosioci svih tih aktivnosti. Urađeno je mnogo i sa pravom možemo reći da su naša očekivanja velika. Osim Bjelašnice, na Malom polju na Igmanu imamo na raspolaganju Tubing staze, na Velikom polju pet kilometara dugu stazu za nordijsko trčanje, baby ski liftove za mlađe kategorije, sankaške staze, igraone na snijegu i mnogo drugih sadržaja koji će biti na raspolaganju korisnicima naših usluga. Također, mora se mnogo više raditi na poboljšanju sadržaja za goste u poslijepodnevnim i večernjim satima. Imamo malo sadržaja, smještajnih kapaciteta koji su veoma mali, ali su to stvari na koje mi ne možemo mnogo uticati.

ONASA: Nedavno je objavljen cjenovnik ski-karata za skijaške centre “Bjelašnica” i “Igman” prema kojem su povećane cijene vertikalnog transporta, nakon čega se menadžment KJP ZOI’84 OCS našao na udaru kritika, dok je Vlada KS tražila hitno povlačenje odluke o poskupljenju. Kako komentarišete ovu situaciju?

HUBIJAR: Upoznati ste putem medija za dešavanja po pitanju cjenovnika ski karata za sezonu 2017./2018. KJP ZOI’84 OCS je predložio cjenovnik ski karata za ovu sezonu iz kojeg je bilo vidljivo da su cijene povećane i to isključivo zbog povećanja troškova, uvažavajući činjenicu da je postavljen novi vertikalni transport i proširen sistem vještačkog osnježavanja.Troškovi su utrostručeni, tako da smo se iz tog razloga odlučili na povećanje cijena. To povećanje bi se kretalo u intervalu od 7 do maksimalno 10 posto u odnosu na prošlogodišnje, što je minorno u odnosu na troškove. Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo koja je tražila da se cijene karata vrate na prošlogodišnji nivo, Nadzorni odbor KJP ZOI’84 OCS je donio odluku o vraćanju cijena s tim da se Vlada svojom odlukom obavezala sanirati sve eventualne gubitke.

ONASA: Da li ste riješili problem protivpožarne zaštite u Olimpijskoj dvorani Zetra?

HUBIJAR: Što se tiče sistema protivpožarne zaštite možemo reći da je i ta aktivnost završena u predviđenom roku, tako da je Zetra spremna za sve manifestacije koje će biti održane u narednom periodu. Dakle, javnost još nije sigurna da li je ovaj problem riješen, ali naglasio bih da je ovo završena stvar. Također bih spomenuo da smo napravili jednu pozitivnu priču na Zetri gdje smo sanirali pistu za brzo klizanje, postavljena je nova ledena ploha, tereni sa vještačkom travom, saniran je dio skladišta koje koriste direkcije za robne rezerve. Imamo mnogo veću posjetu nego što je to bilo u proteklom periodu. Zetra je bila jedna siva zona, ali danas funkcioniše punim kapacitetom.

ONASA: Prema Vašem mišljenju sa kojim problemima se KJP ZOI’84 OCS susreće u radu?

HUBIJAR: KJP ZOI’84 OCS ima određene probleme s kojima se suočava u svom radu, a isključivo mislim na rješavanje imovine ovog preduzeća, što je nemoguće uraditi bez učešća osnivača, odnosno vlasnika ovog preduzeća. Jedan od problema KJP ZOI’84 OCS, kao što sam već napomenuo, jeste smještajni kapacitet. S obzirom da nemamo dovoljno smještajnih kapaciteta na olimpijskim planinama Bjelašnica i Igman privatizacija hotela Igman bi umnogome pomogla povećanju smještajnih kapaciteta. Generalno, smještajni kapaciteti koje trenutno imamo na ski centru Bjelašnica, a na Igmanu ih gotovo i nemamo, su nedostatni kada govorimo o svim sadržajima koje treba da ima jedan ski centar. Mi imamo skijanje koje traje do 16.00 sati te se postavlja pitanje šta raditi poslije tog perioda. Nemamo dovoljno prenoćišta i sadržaja koje možemo ponuditi turistima. To je krucijalni problem ski centara Bjelašnica i Igman.

ONASA: Kakva je trenutna situacija u KJP ZOI’84 OCS i koliko radnika trenutno upošljava?

HUBIJAR: Krajem 2014. početkom 2015. godine na platnom spisku imali smo 224, dok danas imamo 94 uposlenika. Da bi definisali trenutnu situaciju u KJP ZOI’84 OCS moramo se vratiti na period prije dvije godine, tačnije period krajem 2014. početkom 2015. godine kada je, kako sam već ranije pomenuo, nova uprava naslijedila dug od 16 miliona KM, zatim 14 neisplaćenih plata i jedan totalni nered. Dakle anarhiju unutar firme, generalni štrajk, ljude na ulici, zaključanu dvoranu Zetra i zaključanu poslovnu zgradu KJP ZOI’84 OCS preko puta Narodnog pozorišta Sarajevo. To je bila situacija koju smo zatekli. Danas je KJP ZOI’84 OCS jedna prosperitetna firma koja sanira sve svoje obaveze, koja je otplatila do sada 4,5 miliona KM duga, koja servisira tekuće obaveze iz sopstvenih prihoda i ono što je najbitnije da KJP ZOI’84 OCS kao firma koja je prije tri godine bila u takvom stanju, danas zapravo nosilac jednog od najvećih kapitalnih projekata u BiH, a to je vertikalni transport i vještačko osnježavanje. Što znači da je danas situacija u KJP ZOI’84 OCS totalno stabilna i nemamo nikakvih ni personalnih ni finansijskih problema.

ONASA: Najavili ste reorganizaciju unutar KJP ZOI’84 OCS. Šta nam možete reći o tome?

HUBIJAR: Radi se zapravo o reoraganizaciji unutar kolektiva. KJP ZOI’84 OCS je naslijedio sanacioni program koji je usvojila Skupština Kantona Sarajevo 2013. godine. Unutar samog kolektiva imamo određene službe koje stvaraju ogromne troškove firmi. U posljednje dvije-tri godine imali smo stvarnu potrebu da upošljavamo sezonce, što nam je stvaralo od 100.000 do 150.000 KM troškova jer smo morali uzimati radnu snagu sa strane koja bi radila u sezoni, a koja je iziskivala tolike troškove. S obzirom da unutrašnja služba na godišnjem nivou ima od 650.000 do 700.000 KM troškova, odlučili smo uraditi reorganizaciju unutar firme te nastojimo uposliti eksternu službu. Suština reorganizacije jeste upravo u tome da je unutrašnja služba do sada iziskivala puno više troškova nego što bi to radila eksterna služba. Radi se o nekih 500.000 do 550.000 KM na godišnjem novou. Posebno bih naglasio da niko od uposlenika neće ostati bez posla, jednostavno, napravit ćemo preraspodjelu gdje će uposlenici ići na druga radna mjesta, dakle nećemo imati potrebe da upošljavamo eksternu radnu snagu, a taj višak sredstava raspodjelit ćemo uposlenicima. To je klasična reorganizacija radi smanjenja troškova kompanije.

ONASA: Najavili ste da će sezona na Bjelašnici trajati cijelu godinu. U tom kontekstu kako biste okarakterisali poslovanje u toku ljetne sezone?

HUBIJAR: KJP ZOI’84 OCS u poslijeratnom periodu nije bazirao svoje poslovanje na funkcionalnost u radu u toku ljetne sezone. Mi smo prvi put pretprošle godine krenuli sa određenim sadržajima u pripremi ljetne sezone, onoliko koliko su nam mogućnosti dozvoljavale. Komparativno gledajući, prvi put poslije rata, prije dvije godine smo napravili isti uspjeh u ljetnoj kao i u zimskoj sezoni, podrazumijevajući niz sportsko-rekreativnih sadržaja, koje smo plasirali i realizovali na lokalitetima Bjelašnica, Veliko i Malo polje. Sve vrijeme je bio u funkciji vertikalni transport. Plan, vizija, krajnji cilj i strategija KJP ZOI’84 OCS nije samo baziranje na poslovanje u toku zimske sezone, nego da KJP ZOI’84 OCS mora biti firma koja će prihodovati u toku cijele godine. Ljetna sezona je nešto što će se i dalje tretirati kao prioritet u poslovanju KJP ZOI’84 OCS prije svega jer su puno manji troškovi u pripremi i realizaciji ljetne sezone, pa i samoj implementaciji u odnosu na zimsku sezonu.

ONASA: Koji su planovi KJP ZOI’84 OCS u 2018. godini i koja je Vaša poruka korisnicima?

HUBIJAR: Poruka bi svakako bila sve ovo o čemu smo do sada govorili, ali dodao bih da će KJP ZOI’84 OCS, osim same stabilizacije u poslovanju i pripremi, realizovati i sve ono što će napraviti jedan ugođaj svim korisnicima naših usluga. Prije svega to podrazumijeva funkcionalnost vertikalnog transporta, sistema za vještačko osnježavanje, uređene i pripremljene staze, gastro ponuda na svim lokalitetima kao i projekti za narednu godinu. To se odnosi na restauraciju, renoviranju restorana na vrhu Bjelašnice, probijanju novih staza koje bi spajale Bjelašnicu sa lokalitetom Velikog polja, dakle sankaška staza koja bi bila preodređene za određenu strukturu naših korisnika, odnosno za neskijaše koji bi mogli cijeli dan provesti na stazi. Uradili bi i na svakih 500-600 metara ljetnu baštu gdje bi se mogla popiti kafa i čaj te bi uveli i autobuse koji bi transportovali goste na polazno mjesto. Imamo mnogo projekata koje ćemo realizovati u 2018. godini. Svakako imamo i mnogo priprema za Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji će biti održan 2019. godine. Nećemo se predavati, nastavit ćemo svoju tradiciju kako bi stavili na raspolaganje kapacitete svim korisnicima naših usluga na njihovo zadovoljstvo.

ONASA: Šta mislite o ulozi i značaju nezavisnog novinarstva i koliko je ono bitno za razvoj demokratskog društva?

HUBIJAR: Nezavisno novinarstvo je veoma bitan i neizostavljiv segment za razvoj demokratskog društva, a isto tako mediji su temelji bez kojih bi poslovanje KJP ZOI’84 OCS bilo nezamislivo. Što se tiče Agencije ONASA upoznat sam da je najstarija bh. nezavisna novinska agencija. ONASA ima uspješan put u svom radu, a kroz moje praćenje rada znam da su principi, kriteriji i načini poslovanja Agencije ONASA prije svega u vezi sa prenošenjem istinitih i objektivnih informacija što je u današnjem društvu za sve pohvale. (kraj)